2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Szigorúbb ellenőrzés jöhet a nemzetközi vonatokon Belgiumban

2015. augusztus 23., vasárnap 12:00, frissítve: kedd 15:31

Szigorítaná a nemzetközi vonatok ellenőrzését a belga miniszterelnök a pénteki lövöldözés után. A kormányfő a szomszédos országok szakminisztereinek összehívását is javasolja az ügyben. Belgiumban mostantól az országon áthaladó és a külföldre induló szuperexpresszeket is ellenőrzik, ezeken a járatokon eddig semmilyen átvizsgálás nem volt. Közben a pénteki lövöldözés elkövetőjéről kiderült, hogy évekig Spanyolországban élt, és kapcsolatban állhatott egy radikális iszlám mozgalommal. A három embert megsebesítő férfit az utasok tették ártalmatlanná.

„Köszönetet mondunk azoknak, akiknek a bátor közbelépése megakadályozott egy kegyetlen támadást. Sok életet mentettek meg” – írta hivatalos Twitter-oldalán a belga királyi család. A három férfira hősként tekintenek a pénteki vasúti lövöldözés után. A két amerikai katona egy brit utas segítségével fékezte meg az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpresszen fegyvert rántó férfit.

A spanyol hatóságok közben megerősítették, hogy a 26 éves, marokkói származású elkövető évekig élt Spanyolországban, legalább egyszer le is tartóztatták kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt.

„Az elkövető személyazonosságát még nem állapítottuk meg teljes bizonyossággal. Ha az állításai igazak, akkor ő egy olyan 26 éves marokkói származású férfi, akit már a spanyol és a francia hatóságok is ismernek 2014 óta, a radikális iszlámhoz fűződő kapcsolatai miatt” – közölte a francia belügyminiszter.

Egy rendőrségi forrás szerint a férfi Franciaországban és Szíriában is tartózkodott az elmúlt években, idén májusban pedig Berlinből Isztambulba repült.Törökország a Szíriába tartó dzsihadisták egyik leggyakoribb tranzitállomása.

A négy országot érintő járaton nem volt sem útlevél- sem biztonsági ellenőrzés. Belgium a történtek után szigorította a külföldre induló és az országon áthaladó nemzetközi vonatok ellenőrzését is. A miniszterelnök szorgalmazta a szomszédos európai államok szakminisztereinek egyeztetését is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!