2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Saját párttársai is hazaárulással vádolják Trumpot

Hír TV

2018. július 17., kedd 18:10, frissítve: kedd 20:29

Saját republikánus párttársai is hazaárulással vádolják Donald Trumpot, miután az amerikai elnök Oroszország pártjára állt a 2 évvel ezelőtti választási beavatkozás ügyében. Az amerikai titkosszolgálatok szerint tény, hogy az oroszok beavatkoztak a választásba, csak az nem biztos, hogy összejátszottak Trump kampánycsapatával. Az elnök szerint viszont Vlagyimir Putyin nagyon meggyőzően tagadta ezt.

Donald Trump értelmi képességeit vonták kétségbe a tüntetők a Fehér Háznál, helyi idő szerint kedd hajnalban. Az amerikai elnök nem sokkal korábban érkezett haza az európai körútjáról, és mire leszállt, az amerikai közélet egy része már tényként beszélt arról, hogy Trump hazaárulást követett el, amikor az orosz elnök pártjára állt és elfogadta Putyin magyarázatát, hogy az oroszok nem avatkoztak be az amerikai választásba - miközben az amerikai titkosszolgálatok ennek ellenkezőjét állítják.

„Szerintem mindkét ország felelős volt. Amerika is rosszul döntött, én is rosszul döntöttem, amikor nem kezdtem hamarabb párbeszédet Oroszországgal - mondta Trump és azt is hozzátette: tudja, hogy a CIA is tényként kezeli az orosz beavatkozást, de Putyin nagyon meggyőzően tagadta a felelősségét” – mondta az amerikai elnök.

A republikánusok szenátusi vezetője, John McCain emberemlékezet óta a legszégyenteljesebb elnöki megnyilvánulásnak nevezte Trump kijelentését.

Trump másik párttársa, Jeff Flake szenátor úgy fogalmazott: „Sose gondoltam volna, hogy egyszer egy amerikai elnök az Egyesült Államokat vádolja majd az orosz agresszió miatt. Ez szégyen” - szólt a vélemény.

„Nem volt elnézőbb a republikánusok képviselőházi vezetője sem. Oroszország nem a szövetségesünk, hanem ellensége mindennek, amit alapvető értéknek tartunk” - emlékeztette Trumpot Paul Ryan.

Még Trump legközelebbi republikánus szövetségese, Newt Gingrich is komoly hibáról írt, amit az elnöknek haladéktalanul jóvá kell tennie.

A republikánusok közül Arnold Schwarzenegger fogalmazta meg a legerősebb véleményt.

„Trump elnök úr, láttam a sajtótájékoztatóját Putyin elnök úrral és szégyenletes volt. Úgy állt ott, mint egy adag készre főtt tészta, mint egy rajongó kisfiú, én meg már azt vártam, hogy odamegy Putyinhoz és kér tőle egy közös fotót, vagy aláírást. Ön elárulta az amerikai titkosszolgálatokat, elárulta az amerikai igazságszolgáltatást, és ami a legrosszabb, elárulta az országát” - mondta a volt kaliforniai kormányzó, aki osztrák születése miatt nem indulhat amerikai elnökválasztáson.

Az orosz befolyás ügyében 3 vizsgálat is folyik, az amerikai kongresszus, az FBI és egy különleges ügyész is nyomoz. Az amerikai hírszerzés tényként kezeli, hogy Oroszország beavatkozott az elnökválasztásba, erre bizonyítékok is vannak. Az viszont nem világos, hogy Trump kampánycsapata együttműködött-e az oroszokkal. Az elnök 2 korábbi tanácsadójának bizonyíthatóan voltak orosz kapcsolatai, de a kampányban való együttműködésre egyelőre nincs bizonyíték.