2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Diplomáciai nagyüzem után, politikai dilemmák nélkül

Hír TV

2018. július 16., hétfő 20:16, frissítve: kedd 08:26

Kényes politikai helyzetben találkozott Donald Trump Vlagyimir Putyinnal: az amerikai ügyészség nemrég orosz kémek ellen emelt vádat, amiért beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba.

Épp akkor találkozik Donald Trump Vlagyimír Puytinnal, amikor az amerikai ügyészség vádat emelt 12 orosz kém ellen, amiért feltörték a demokrata párt szervereit és beavatkoztak a választási kampányba. Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága szerint ezt személyesen Vlagyimír Putyin rendelte el. A demokraták azt kérték Trumptól, hogy mondja le a találkozót, a sajtó pedig elvárja, hogy szembesítse Putyint a váddal.

Az amerikai elnök vasárnap egy interjúban azt mondta, bár kedveli Putyint, de nem vár túl sokat a találkozótól. A riporter mindenesetre megkérdezte, hogy kéri-e Putyintól a kémek kiadatását.  „Talán, bár erre még nem gondoltam, de majd meg fogom kérdezni. Mindenesetre ez az Obama kormány alatt történt, nekem nincs hozzá közöm” - hárított az elnök.

Annyi köze mégis csak van az ügyhöz Trumpnak, hogy a volt kampányfőnöke börtönben van, a volt nemzetbiztonsági tanácsadója együttműködik az ügyészséggel az oroszokkal történt összejátszásról szóló nyomozásban és a személyes ügyvédje is jelezte, hogy kész lenne terhelő vallomást tenni Trumpra.

„Nagyon sok gyanús ügy kering a levegőben arról, hogy Trump kampánycsapata összejátszott az oroszokkal, és bár egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték, mégis nagyon rosszul veszi ki magét, ha az elnök a tanácsadói nélkül négyszemközt ül le beszélgetni Vlagyimír Putyinnal” – magyarázta egy politikai elemző.

A találkozónak szokatlanul nincs előre megírt napirendje. Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Trump így tudja számonkérni Putyint. Az elnök hétfő reggel egy twitter üzenetben mindenesetre azon bosszankodott, hogy a boszorkányüldözés miatt az Egyesült Államoknak soha nem volt ilyen rossz a viszonya Oroszországgal.

A múlt heti NATO csúcson ennél még optimistább volt, bár akkor azzal fenyegette az Európai szövetségeseket, hogy ha nem költenek védelemre, akkor kivezetheti az Egyesül Államokat a katonai szövetségből. Utána egy interjúban kifejtette, hogy szerinte képes lenne világbékét teremteni.

„Hogy mi lenne a legjobb alku? Nincsenek nukleáris fegyverek, nincs háború, nincsenek problémák, és minden betegség ellen találunk gyógyszert a férfiaknak és a nőknek. Ez lenne számomra a cél, majd meglátjuk” – mondta Trump.

Helsinki találkozó mindenképp történelmi, az orosz elnöknek viszonylag könnyebb dolga lesz: egy sikeres labdarúgó világbajnokság és diplomáciai nagyüzem után érkezik, és nincsenek belpolitikai dilemmái.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!