2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Trump a szövetségeseit pocskondiázta, riválisát viszont közel engedte

Hír TV

2018. július 17., kedd 08:22, frissítve: kedd 11:47

A sajtót is okolta Donald Trump a korábbi feszült orosz–amerikai kapcsolatok miatt, az amerikai elnök Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélése után adott interjút Helsinkiben az amerikai Fox televíziónak. Donald Trump szerint az amerikai elnökválasztás orosz befolyásolását vizsgáló különleges bizottság a hamis hírekkel és a boszorkányüldözéssel sokat ártott mindkét félnek. Az elnöki találkozó után Vlagyimir Putyin is megszólalt, az orosz elnök felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy segít rendezni az észak-koreai helyzetet.

Helyi idő szerint hétfőn késő este landolt az elnöki különgép az Andrews légibázis fedélzetén az elnökkel és feleségével Melániával. Donald Trump és a világ eseménydús egy héten van túl, miután az elnök megjárta a brüsszeli NATO-csúcsot, Londonban Theresa May miniszterelnökkel tárgyalt, majd zárásként a finn fővárosban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Az elnök biztosított, hogy nem volt semmiféle összeesküvés az amerikai választásokkal kapcsolatban. Hozzátette azt is, hogy nincs titkos információjuk Donald Trumpról, hiszen miután hosszú évekkel ezelőtt jártam Oroszországban, ezek az információk már rég napvilágra kerültek volna. Nem is értem miért erről a boszorkányüldözésről kérdezgetnek folyton a riporterek, mikor olyan fontos dolgokról tárgyaltunk, mint a nukleáris leszerelés, vagy Szíria. Ez szégyen. Azt mindenesetre elmondhatom, hogy Putyin egy nagyon-nagyon erős ember benyomását tette rám” – fejtette ki Donald Trump egy interjúban nem sokkal a találkozó után.

Vlagyimir Putyin is megkapta a kérdést és a Fox amerikai hírcsatornának adott interjúban ő is tagadta, hogy beavatkoztak volna az amerikai választásokba, vagy valaha is bármely külföldi ország politikai életébe.

„Egyáltalán nem érdekel ez a téma. Ez az Egyesült Államok belpolitikai játszmája és nem akarom, hogy az orosz–amerikai kapcsolatokat túszul ejtse ez a játszma. A Demokrata Pártnak bocsánatot kellene kérnie a manipulációért, ami kiderült a nyilvánosságra került e-mailekből, ahelyett, hogy vádaskodik és felelősöket keres” – mondta az orosz elnök.

Hétfőn lezárult eddigi körútja után az amerikai elnök eddigi leghosszabb és legfontosabb külföldi tárgyalásain van túl. Szövetségeseit sűrű és kemény kritikával illette, helyenként pocskondiázta, míg legnagyobb riválisáról pozitívan nyilatkozott és a szoros együttműködést sürgette.

Az amerikai sajtó háborog Donald Trump viselkedése miatt

Washington Post szerint Trump a saját tanácsadóival is szembe ment, amikor Vlagyimir Putyinnal értett egyet a saját titkosszolgálata helyett. Az amerikai lap azt írta: az elnököt 100 oldalas anyaggal próbálták felkészíteni, hogy keményen bánjon Putyinnal, ehhez képest, a közös sajtótájékoztatón magasztalta az orosz elnököt.

New York Times szerint az amerikai elnök a saját hírszerzési főnőkét, az igazságügy minisztériumot és az FBI-t alázta meg, amikor Vlagyimir Putyinnal értett egyet. Trump azt mondta, hogy inkább hisz az orosz elnöknek mint az amerikai nyomozó hatóságoknak.

A brit Guardian arról ír, hogy Trump teljesen kiszolgáltatta Amerikát Putyinnak és ez a demokratákat és a republikánusokat is mélységesen felháborította. Vezető republikánus politikusok szerint Trump viselkedésével Helsinkiben elnöksége eddigi legnagyobb hibáját követte el.

A francia Figaro pedig azt a kérdést feszegeti a helsinki találkozó után, hogy vajon Donald Trump egyszerűen gyenge, vagy hazaáruló. A lap szemlézi az amerikai konzervatív sajtót, és kiemelik, hogy a Trumpot általában feltételek nélkül támogató Fox News is felháborítónak nevezte az elnök viselkedését.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!