2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Romokban az épületek, halottak fekszenek az utcákon

2015. augusztus 25., kedd 18:41, frissítve: szerda 19:22

Több mint száz, feltehetően civil áldozatot követeltek a szír kormányerők és a lázadók közötti összecsapások az elmúlt napokban. A Magyarországra érkező menekültek egy része is ebből a térségből származik. A szír illetékesek azt kérik a nemzetközi közösségtől, hogy segítsenek megmenteni az ókori romváros, Palmüra még megmaradt műemlékeit. Az Egyesült Államok vezette koalíció azonban nem indított hadműveletet a város visszafoglalására, mivel nem akarja támogatni a szír kormányerőket.

Az épületek romokban, az utcán halottak és sebesültek, köztük számos gyerek – így néz ki Saqba városa a kormányerők légitámadása után. Az elmúlt hónapokban felerősödtek a harcok: a korábban az Egyesült Államok, most pedig Szaúd-Arábia és Törökország által támogatott lázadók új offenzívába kezdtek, amelyre az Aszad-rezsim légicsapásokkal válaszolt.

A napokban Damaszkusz elővárosát, Doumát érte légicsapás, amelyben több mint száz ember halt meg. A kormányellenes lázadók pedig a damaszkuszi központi börtönnél hajtottak végre támadást.


„Aknavetőkkel lőttek, az egyik lövedék közvetlenül a látogatók közé csapódott be. Tizenegyen meghaltak, 56-an megsebesültek. Az áldozatok többsége nő és gyerek, akik férjüket vagy gyerekeiket akarták meglátogatni” – mondta el Nabil al-Ghajari, a börtön vezetője.

Szíriában 2011 tavaszán robbant ki polgárháború az Aszad-rezsim és a sokáig a Nyugat által támogatott lázadók között. A harcokban több mint 200 ezren haltak meg, több mint négymillióan elmenekültek. Az Európába érkező migránsok egy része is szíriai.

A polgárháború miatt erősödött meg az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet is, amely tovább folytatja pusztítását Szíriában. A napokban robbantották fel a mintegy kétezer éves Baál-Samin templomot az ókori romvárosban, Palmürában. A templom Szíria egyik legjelentősebb műemléke, a világörökség része volt, értéke felbecsülhetetlen.

Szír illetékesek ismét a nemzetközi közösséghez fordultak a további pusztítás megakadályozására.

„Imádkozom azért, hogy szabadítsák fel a várost, mindegy, hogyan. A szíriai hadsereg kísérleteket tett arra, hogy közelebb kerüljön a városhoz, és felszabadítsa. Remélem, a nemzetközi közösség is tesz erőfeszítéseket ennek érdekében” – fogalmazott Abdul Karim a szíriai múzeumok vezetője.

Az Egyesült Államok vezette koalíció ugyan továbbra is bombázza az Iszlám Államot, de nem indított akciót a város megvédésére, illetve felszabadítására. Így kerüli el azt, hogy a szír kormányerők oldalán harcoljon. A NATO pedig már korábban jelezte, hogy nem avatkozik be az Iszlám Állam ellen a térségben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!