2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Rendőrök lepték el a volt IMF-vezér otthonát

2015. április 17., péntek 08:07, frissítve: péntek 21:30

Házkutatást tartott a spanyol rendőrség az IMF korábbi vezetőjének a lakásán, akit csalással és pénzmosással vádolnak. Rodrigo Rato 2004 és 2007 között vezette a Nemzetközi Valutaalapot, előtte a spanyol Néppárt tagjaként gazdasági miniszter volt. 2007 után ő lett a Bankia elnöke, ami tavalyelőtt csődbe ment. A közgazdász a kormányzó Néppártnak is a tagja volt, ellenük pénzmosás miatt nyomoz a rendőrség.

A korrupció és a hazug politikusok ellen tüntettek a spanyolok március végén. Az országban tavaly óta egymás után veszik őrizetbe a csúszópénzekkel, adóelkerüléssel gyanúsított politikai vezetőket. A legutóbbi felvonulást azután kezdték szervezni, hogy a rendőrség őrizetbe vette a kormányzó néppárt pénztárnokát pénzmosás miatt.

– Tavaly is jöttem tüntetni, idén is jövök. Munka, lakás, étel kell a gyerekeimnek, az unokáimnak. Nekem már mindegy. De ami most megy az országban, hogy lop, csal mindenki, az tarthatatlan, ez ellen harcolni kell – mondta egy tüntető.

A legújabb botrányhős Rodrigo Rato. A férfi a közelmúltban, egy felvétel tanúsága szerint még kollégáival pezsgőzött annak a banknak a fogadásán, amit hónapokkal később csődbe vitt. A Bankia fizetésképtelensége miatt még az Európai Központi Banknak is be kellett avatkozni. Pedig a csalással gyanúsított cégvezető az IMF elnöke volt 2004 és 2007 között, korábban pedig a jobbközép kormány pénzügyminisztereként dolgozott. Az argentin elnök kárörvendően konstatálta, hogy az országra megszorításokat kényszerítő IMF-elnök rács mögé került.

– Most jelentették be, hogy az IMF korábbi vezetőjét, a volt spanyol pénzügyminisztert őrizetbe vették pénzmosás miatt. Azt az embert, aki idejött és kioktatott minket, hogy mit kezdjünk az argentin gazdasággal, aztán még az argentin belpolitikába is megpróbált beleszólni. Ő van most rács mögött. Erre nyugodtan mondhatjuk, hogy új kezdet – mondta Cristina Fernandez argentin államfő egy előadáson.

Spanyolországban új letartóztatások várhatók, a rendőrség ugyanis csak most kezdi feltárni azt a hálózatot, aminek a segítségével a kormányzó jobboldal 18 éve adót csal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!