2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Putyin: Nincs rá remény

,

2015. december 17., csütörtök 14:58, frissítve: csütörtök 15:07

Az orosz elnök nem lát reményt arra, hogy javítsák a kapcsolatokat Törökországgal – derült ki évzáró sajtótájékoztatóján. Vlagyimir Putyin továbbra sem érti, hogy mi késztette Ankarát az orosz gép lelövésére. Úgy fogalmazott: talán a török vezetésben valaki úgy döntött, hogy megnyalja az amerikaiakat egy bizonyos helyen. Az orosz elnök egyúttal elismerte, hogy van bizonyos típusú orosz katonai jelenlét Kelet-Ukrajnában. Szerinte azonban nem reguláris katonai erőkről van szó.

Volt, aki földgömbbel, volt, aki Putyin-karikatúrával, és volt, aki egy szívvel próbálta felhívni magára Vlagyimir Putyin figyelmét az orosz elnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az eseményre 1400 újságíró érkezett abban reménykedve, hogy ő is feltehet majd egy kérdést a világ egyik legnagyobb hatalmú vezetőjének.

Az orosz–török ellentéttel kapcsolatban az elnök megjegyezte: nem lát reményt a kapcsolatok javulására, és továbbra sem érti, hogy mi késztette Ankarát az orosz gép lelövésére. Mint fogalmazott: a török vezetésben valaki úgy dönthetett, hogy megnyalja az amerikaiakat egy bizonyos helyen. A kijelentést tapssal fogadták az újságírók. „Nem értem, miért tették. Mit akartak ezzel elérni? Azt hitték, hogy el fogunk futni onnan? Természetesen nem fogunk. Oroszország nem az a fajta ország” – mondta Vlagyimir Putyin. Szíriával kapcsolatban úgy fogalmazott: a szíreknek maguknak kell eldönteniük, ki uralja az országot. Oroszország addig folytatja a légicsapásokat az országban, amíg a szír hadsereg fel nem hagy hadműveleteivel.

A sajtótájékoztatón az ukrán válság is szóba került, újságírói felvetésére Putyin gyakorlatilag elismerte az orosz katonai jelenlétet Kelet-Ukrajnában. „Soha nem mondtuk, hogy nincsenek olyan emberek Kelet-Ukrajnában, akik bizonyos katonai természetű ügyek megoldásában is részt vesznek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy orosz sorkatonák vannak ott. Kérem, értsék meg a kettő közötti különbséget” – fogalmazott az orosz elnök.

Egybehangzó sajtóhírek szerint orosz katonai alakulatok rendszeresen átlépték az ukrán határt, és számos orosz katona vesztette már életét Kelet-Ukrajnában.

Az orosz elnök személyes kérdésekre is válaszolt. Mint mondta, lányai Oroszországban tanulnak és dolgoznak, de nem foglalkoznak politikával – de hogy pontosan mit csinálnak, azt a magánéletükre hivatkozva nem árulta el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!