2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Puccskísérlet: több ezer embert vettek őrizetbe

2016. július 17., vasárnap 19:17

Eddig hatezer embert vettek őrizetbe a sikertelen puccskísérlet miatt Törökországban, de a letartóztatások folytatódnak. A török elnök az akció áldozatainak gyászszertartásán tisztogatást ígért az állami intézményeknél is. Emellett az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen kiadatását is kérik, mert Ankara szerint ő áll a történtek mögött. A puccskísérletben összesen 265-en haltak meg, 1500-an pedig megsebesültek.

A török elnök maga vitte a pénteki puccskísérlet egyik áldozatának koporsóját, amikor részt vett több hívének a temetésén. Recep Tayyip Erdogan azt ígérte, nemcsak a hadsereget, de az állami szerveket is megtisztítják a lázadóktól. „A kormányzat minden szintjét megszabadítjuk ettől a vírustól, mert ez testvéreim olyan, mint a rák, áttétjei vannak,és mindenhol terjed a kormány környékén” – mondta a török elnök.

Erdogan szerint a vírus neve: Fethullah Gülen. Ezért írásban kérik az Egyesült Államoktól és más nyugati államoktól az amerikai száműzetésben élő hitszónoknak és követőinek a kiadatását. A hittudós pennsylvaniai otthona előtt Erdogan több híve is tüntetett. A török elnök a muzulmán hitszónokot teszi felelőssé a puccsért, szerinte Gülen már régóta meg akarja dönteni a kormányt, és párhuzamos struktúrákat épített ki a hadseregben, az igazságügyben és a sajtóban. „A puccskísérlet után még egyszer felszólítom az amerikai elnököt, hogy adja ki Törökországnak ezt a pennsylvaniai férfit. Felszólítom az Egyesült Államokat, hogy ha stratégiai partnerek vagyunk, akkor teljesítsétek a kérésünket. Mi is kiadtunk nektek minden terroristát, akiket akartatok” – tette hozzá Recep Tayyip Erdogan.

Gülen visszautasította vádakat és elítélte az államcsínyt. „Ha ez egy puccs, akkor én ez ellen vagyok. Én ellenzek mindenféle puccsot” – nyilatkozta a muzulmán hitszónok.

A török elnök hívei halálos ítéleteket és kivégzéseket követelnek a puccsistákra. Erdogan pedig arra utalt, hogy a parlamentben napirendre tűzhetik a halálbüntetés ügyét. Ettől tartanak azok a török katonák is, akik a sikertelen puccskísérlet után helikopterrel Görögországba menekültek és politikai menedékjogot kértek. Ankarában két nappal a puccs után rengeteg rendőri és katonai jármű látható, és a tankok is az utcákon maradtak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!