2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Őrizetben Macron testőre

Hír TV

2018. július 23., hétfő 15:24, frissítve: hétfő 16:05

Már rendőröket is őrizetbe vettek Emmanuel Macron testőrének ügyében, aki egy májusi tüntetésen diákokat bántalmazott. Amatőr felvételeken látható, hogy a férfi rohamrendőrök gyűrűjében esett neki a tüntetőknek. A kormányszóvivő szerint az elnököt sokkolták a látottak. A belügyminiszter a parlamenti vizsgálóbizottságnak elismerte, hogy már másnap tudott az incidensről, de azt - szerinte - nem neki, hanem az elnöki hivatalnak kellett volna kivizsgálni.

Egy május 1-i demonstráción készült felvétel arról, hogyi Emannuel Macron francia elnök személyi testőre kiragadott és elvonszolt egy nőt egy tüntetésről. Macron pártjának egy másik alkalmazottja is látható a videón, amely múlt héten került napvilágra, azóta mindkettőjüket elbocsátották.

A testőr, Alexandre Benalla több fotón is feltűnt az elnök mögött.

A francia ügyészség az üggyel összefüggésben három rendőr ellen nyomozást indított. A gyanú szerint ellopták, majd átadták Benallának a helyszínen készített rendőrségi felvételeket. A volt testőr a videót saját védelmében próbálta felhasználni, amikor az elnöki hivatalban belső vizsgálat indult. A rendőrségi felvétel átadása szolgálati titokkal való visszaélésnek számít, amit Franciaországban is büntet a törvény.

Az elnök tökéletesen elszánt, de nyugodt maradt. Azt akarja, hogy minden áron kiderüljön az igazság. A képek viszont sokkolták. Azt mondta, teljesen elfogadhatatlan a felvételeken látható viselkedés és hogy valaki a törvények felett állónak tartja magát - mondta Macron elnök szóvivője egy rádióműsorban - nyilatkozta a kormányszóvivő, Benjamin Griveaux.

A választ az ellenzék nem tartja kielégítőnek.

Már három napja egy szót sem hallani az elnökünktől, aki egy súlyos botrányban érintett. Önök értik ezt képviselőtársak? - tette fel a költői kérdést az ellenzéki Republikánus Párt elnöke.

A testőrt, Benallát múlt pénteken őrizetbe vették egy nyugalmazott csendőrrel együtt. A hétvégén Benalla párizsi lakásában házkutatást tartottak.

A francia törvényhozás vizsgálóbizottságot hozott létre az ügy tisztázására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!