2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Orbán Viktort meghívta magához az azeri elnök

Hír TV

2018. február 18., vasárnap 08:38, frissítve: vasárnap 10:13

A hírről az azerbajdzsáni állami média számolt be internetes oldalán, miután a magyar kormányfő Budapesten tárgyalt Ali Ahmadovval, az azeri miniszterelnök-helyettessel, a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt ügyvezető titkárával.

A News.az azerbajdzsáni hírportál igazi pártállami sajtót idéző beszámolója szerint Ahmadov átadta Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök üdvözletét, és „az államfő nevében bakui látogatásra hívta meg”. A tudósítás szerint a budapesti találkozón több közös ügyet is megvitattak, és megerősítették az Új Azerbajdzsán Párt és a Fidesz közötti együttműködést. 

A legutóbbi, 2015-ös parlamenti választáson az Új Azerbajdzsán Párt 69 mandátumot szerzett a 125-ből. Az ellenzék bojkottálta a választást, így a fennmaradó képviselői helyek többségét függetlenek foglalják el.

Az elnökválasztást április 11-én tartják, amiről Ali Ahmadov tájékoztatta Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök kinyilvánította: biztos benne, hogy a magyar parlamenti, illetve az az azerbajdzsáni elnökválasztás egyaránt sikeres lesz, és a bilaterális kapcsolatok a választások után is szépen fejlődnek majd.