2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Orbán sokadszorra is nemet mondott, Merkel szerint most vagy soha

Hír TV

2018. június 28., csütörtök 17:08, frissítve: csütörtök 17:46

Címlapon hozta Orbán Viktor nyilatkozatát a Frankurter Allgemeine Zeitung. A magyar miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcstalálkozó előtt sokadszor mondott nemet a bevándorlás minden formájára. A német kancellár szerint a migráció kezelésén az EU jövője múlik.

Angela Merkel és Emannuel Macron szövetségesként küzd az Európai Unió állam- és kormányfőinek két napos, brüsszeli csúcstalálkozóján. Merkel azzal üzenettel érkezett Berlinből, hogy most vagy soha, a migrációra megoldást kell találni, mert az EU sorsa a tét. Brüsszelben konkrétumokat is említett.

„Beszélni fogunk arról, hogy Észak-Afrikába irányítsuk a menekülthajókat, de előbb az érintett országokkal konzultálni kell, nem dönthetünk a fejük felett. A külső határok védelme egyesíti a tagállamokat, de azokat az országokat segíteni kell, ahova sok menekült érkezik. Ugyanakkor a menekültek nem dönthetik el, hogy melyik európai országban szeretnének menedéket kérni” – mondta a kancellár.

A francia elnök a belső határok ellenőrzésének visszaállításával fenyegetőző politikusoknak címezte szavait. Közéjük tartozik a német szövetségi belügyminiszter és az osztrák kancellár is.

„Nem hiszek az egyoldalú megoldásokban, az egyes nemzetek nem tudnak egy ilyen nagy horderejű problémát kezelni, az európai megoldások híve vagyok” – hangoztatta Emannuel Macron.

Az olasz miniszterelnök harciasabb hangot ütött meg, amikor a migráció ügyében az uniós csúcstalálkozó zárónyilatkozatának vétóját sem zárta ki. Giuseppe Conte korábban azt mondta, hogy reméli nem kerül rá sor, de a vétó is a lehetőségek között van, amennyiben nem születik Olaszország számára kielégítő megoldás.

„Racionálisak és az európai értékekkel egybehangzóak az ajánlataink amivel az EB-hez érkeztünk. Ezekben az években Olaszország csak szavakban kapott szolidaritást. Elég volt. Ez a lehetőség amikor végre tettekkel bizonyíthatja mindenki szolidaritását” – közölte az olasz kormányfő, aki korábban többször is a menekültek elosztását követelte, ami egyenlő lenne a magyar kormány által következetesen elutasított kvótarendszerrel.

Orbán Viktor és a többi néppárti miniszterelnök az uniós csúcs előtt az Európai Néppárt vezetőivel tárgyalt. A miniszterelnök később nyilatkozott, és ismét nemet mondott a bevándorlásra. Orbán Viktor hozzátette: a bevándorlás ügyét a legfontosabb európai elv, a demokrácia alapján kell megoldani, figyelembe véve az emberek többségének akaratát.

A kormányfő éles vitákra és hosszú éjszakára számít az uniós csúcson. A kormányfő Facebook-oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy szerinte az európai vezetők nem azt teszik amit az emberek elvárnak tőlük, ezért megbicsaklott a demokrácia. A miniszterelnök továbbra is a migrációt tartja a legfőbb problémának és hozzátette, hogy az ügyben már tárgyalt az osztrák kancellárral, összehívta a V4-eket és fogadta a francia elnököt is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!