2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Orbán is ott lesz a csíksomlyói búcsún

2016. április 24., vasárnap 15:13

Idén is több százezer zarándok érkezésére készülnek Csíksomlyón, a pünkösdi búcsú idejére ma már gyakorlatilag lehetetlen szállást találni a környéken. A vendégek többsége Magyarországról érkezik, ők hónapokkal korábban lefoglalják szállásukat Székelyföldön. A Hír TV információi szerint idén Orbán Viktor miniszterelnök is elmegy a búcsúra.

Az egyik a vendéglátó azt mondja, már a Csíkszereda környéki településeken sem lehet szállást találni a búcsú idejére. „Tavaly volt az első pünkösdünk, akkor nyitottunk. Telt ház volt, holott nem is hirdettük a szállást. Szeptemberben jöhetett az a személy aki lefoglalta most pünkösdre a szállást. Szeptember óta háromszáz-négyszáz embert vissza kellett sajnos utasítsunk; már nekünk fájt, hogy nemet kell mondanunk a klienseknek, de még így is pótágyakat kell berakjunk” – mondta Fábián Szabó László, a madéfalvai Amadé Panzió tulajdonosa.

Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú mottója: „Üdvözlégy, Úrnőnk, irgalmasságnak asszonya!” A ferences atyák arra kérik a zarándokokat, hogy lélekben is készüljenek a pünkösdszombati szentmisére, hiszen a hit segít felépíteni nemcsak az egyéni életet, de a családot és nemzetet is.

„Pünkösd szombatján a zarándokok az irgalmasság kapuján átlépve juthatnak föl a Szűzanya csíksomlyói kegyszobrához mint az irgalmasságnak az asszonyához. Azért hangsúlyozzuk, hogy azzal a lelkülettel lépjük majd át a szent kaput, hogy ki akarunk engesztelődni a Jóistennel, felebarátainkkal, önmagunkkal. Nagy ajándék ez az év az egyház, a világ számára, és éljünk ennek a lehetőségével, hiszen a kiengesztelődésre minden téren szükség van” – hangsúlyozta Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom templomvezetője.

A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon május 14-én délelőtt fél tizenegykor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben lévő Hármashalom-oltárhoz. A délután fél egykor kezdődő ünnepi szentmisét Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke mutatja be. Szentbeszédet Csintalan László csíkdelnei plébános mond.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!