2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Orbán: A magyar határokra nem kell uniós személyzet

2015. december 17., csütörtök 17:20, frissítve: csütörtök 21:43

A visegrádi országok támogatják az Európába érkező migránsok regisztrációjának és visszaküldésének a felgyorsítását, illetve a közös uniós határvédelem felállítását is. Orbán Viktor miniszterelnök ezt annyival egészítette még ki, hogy a kormány nem akar uniós személyzetet a magyar határokra. A V4-ek vezetői a brüsszeli uniós csúcson találkoztak, ülésükön David Cameron brit miniszterelnök is részt vett. A britek újratárgyalnák az uniós szerződésüket és ehhez keresnek szövetségeseket.

Kiemelt készültség mellett kezdődött az uniós állam- és kormányfők utolsó idei csúcstalálkozója a belga fővárosban. Az EU vezetői a közös határvédelemről tárgyalnak, miután kiderült, hogy a párizsi merényletek több elkövetője a migránsok között jutott be Európába. „Meg kell vitatnunk, hogy az illegális bevándorlásnak miként tudunk gátat szabni, a másik oldalról pedig milyen legális mechanizmust hozhatunk létre, ami felgyorsítaná a migránsok befogadásának vagy visszautaztatásának a folyamatát” – mondta Angela Merkel német kancellár.

A tervezett 9 helyett még mindig csak 2 hotspot, regisztrációs központ üzemel a Földközi-tenger körül. Görögországban csak 2 helyen tudják a migránsok ujjlenyomatát levenni. Az Európai Tanács most közös uniós határvédelmi egységet hozna létre, amit Görögországban lehet bevetni. „A határőrizetre vonatkozó javaslatot elvileg támogatjuk, Magyarország álláspontja pozitív. Ha nem tudja megvédeni valaki a határait, akkor menjünk oda, és védjük meg. Ez egy Görögországról szóló törvény, mert Görögország nem volt képes megvédeni a határait. Nem ideológiákból kell kiindulni. Ha meg akarjuk védeni a határunkat vagy ki kell valakit zárni, vagy oda kell menni, és helyette el kell végezni a munkát” – szögezte le Orbán Viktor.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke már korábban elmondta, hogy a schengeni szabályokon nem módosítanak és nyugat-európai mini Schengen se lesz.

Az EU-csúcs első napján két kisebb találkozót is tartottak. Egyrészt összegyűlt annak a nyolc tagállamnak a vezetője, akik Németország vezetésével Törökországgal szeretnének kétoldalú megállapodásokat kötni a Törökországban lévő szíriaiak befogadásáról. Angela Merkel német kancellár azt mondta, ez a társulás önkéntes, bárki csatlakozhat hozzá. És találkoztak a V4-ek is, akikhez ellátogatott David Cameron brit miniszterelnök. Ennek a látogatásnak azért van aktualitása, mert a brit tervek között szerepel, hogy szigorítják a munkavállalási feltételeket a szigetországban. A visegrádi négyek élesen ellenzik ezt a tervezetet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!