2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Obama: Ezt hozta felszínre a lövöldözés

,

2016. július 13., szerda 16:40, frissítve: szerda 16:53

Társadalmi törésekre mutatott rá a dallasi rendőrgyilkosság az amerikai elnök szerint. A megemlékezésen részt vett Barack Obama elődje, ifjabb George Bush is. A texasi városban egy afroamerikai férfi öt rendőrrel végzett múlt héten. A feketék a mészárlás után sem hagyták abba a tüntetéseket a rendőri rasszizmus ellen.

Barack Obama európai útját rövidítette le, hogy részt vehessen a dallasi megemlékezésen. Ott volt Joe Biden alelnök is. Nem hiányzott Obama elődje, George W. Bush sem, aki kormányzóként irányította Texast, mielőtt elnökké választották. Dallasban, a Kennedy-gyilkosság egykori helyszínén egy afroamerikai férfi a múlt héten öt rendőrt lőtt agyon. Az egyenruhások egy olyan demonstrációt biztosítottak, amelyen a rendőri túlkapások fekete áldozataira emlékeztek.

„Talán hallottunk előítéleteket a fejünkben, és éreztük is a szívünkben. Tudjuk. És közben vannak, akik sokkal jobban szenvednek a rasszizmus rémétől, néhányan a diszkrimináció mocskának szélesebb kiterjedésével szembesülnek. Dacára annak, hogy legtöbbünk mindent megtesz ez ellen, és még inkább erre tanítja gyermekeit is, egyikünk sem ártatlan. Egyik intézmény sem teljesen mentes, és ebbe beletartoznak a rendőrségeink is. Ezt is tudjuk” – fogalmazott Obama.

George Bush arról beszélt, hogy a támadót a gyűlölet vezérelte. „Ennek a gonoszságnak a sokkja még nem halványult el. Néha úgy tűnik, hogy azok az erők, amelyek szétszakítanak minket, erősebbek, mint azok, amik összetartanak. A viták túl hamar fordulnak át ellenségeskedésbe. Az egyet nem értés túl hamar vált át embertelenségbe” – mondta a korábbi elnök.

Dallasba az Egyesült Államok minden részéből érkeztek rendőrök. „Ez erőt ad, a tragédia péntek reggel történt, és ő mindenét a dallasi polgároknak adta. Minden tisztelet a családjáé és a rendőrségé. Boldog vagyok, hogy ez a sok rendőr az ország minden pontjáról itt van, ez nagyon sokat jelent” – mondta Mike Rawlings, Dallas polgármestere.

Az Indianában kampányoló republikánus elnökjelölt, Donald Trump sem hagyta szó nélkül a többszörös rendőrgyilkosságot.

„Ezt nagyon gyorsan írtam, de az azt jelenti, hogy szívemből jött. Azt kell mondanom, hogy az egész nemzetünk gyászol és könnyezik az öt hős elvesztése miatt, a dallasi rendőrök miatt, akik nagyon jó emberek voltak. Nagyon jók. Imádkozunk a családjaikért és szeretteikért, minden sérült túlélőért, és imádkozunk az országért is. Nagyon fontos. A rendőrök nemcsak részei a társadalmunknak, hanem a legjobbjai is annak. Emlékezzenek erre. Erre kell gondolnunk. A legmagasabb ideáinkat testesítik meg, a legmagasabb értékeinket és a legtöbb nemes tulajdonságunkat is. Amikor a rendőrségünket támadják meg, akkor az egész nemzetet támadják. Emlékezzenek erre” – mondta a milliárdos.

A feketék a dallasi mészárlás után sem hagyták abba a tüntetést, több államban is utcára vonultak, hogy a rendőri rasszizmus ellen tiltakozzanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!