2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Obama: Gyűlöletből fakadt a dallasi lövöldözés

2016. július 12., kedd 10:11, frissítve: szerda 07:32

Barack Obama szerint rasszista indíttatásból gyilkolt a dallasi orvlövész. Az amerikai elnök erről rendőri vezetők előtt beszélt Washingtonban. A múlt héten történt támadásban egy afroamerikai férfi öt egyenruhást lőtt agyon. A rendőrök és az afroamerikaiak közötti feszültség téma lett az elnökválasztási kampányban is.

Gyertyás virrasztás a dallasi lövöldözés áldozatainak emlékére. A város központjában több ezren tisztelegtek az öt fehér rendőr előtt, akiket egy afroamerikai férfi lőtt agyon múlt héten. Barack Obama szerint a támadás rasszista indíttatású volt, szerinte ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a rendőrök túl gyakran lőnek le embereket, csak azért, mert feketék. Obama álláspontját alelnöke tolmácsolta.

„Az elnök úr már többször hangoztatta, hogy támogatja a rendőri szerveket. Erről már többször is beszélt. Mindemellett ugyanakkor el kell ismerni azt is, hogy létezik az intézményesült diszkrimináció, és nemcsak a rendőrségben, hanem sok más területen is” – mondta Joe Biden.

Az elnökválasztási kampányban is téma a rendőri túlkapások, illetve a rendőrgyilkosságok ügye. Hillary Clinton szerint az egyenruhások gyakran előítéletesek a feketékkel szemben. Donald Trump, a republikánusok várható jelöltje ugyanakkor a rendőrök pártjára állt. „A dallasi rendőrök elleni támadás az országunk elleni támadás. Az egész ország gyászol és sokáig gyászolni fog. Egyre több fenyegetést kapnak a rendőreink, és egyre több rendőrt ölnek meg szolgálat teljesítése közben” – fogalmazott a republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Közben megszólalt a dallasi rendőrmészárlás elkövetőjének anyja, aki szerint a 25 éves fiát az afganisztáni katonai szolgálat változtatta meg. A rendőrség szerint nagyobb támadásra készülhetett, mert a lakásán bombaalapanyagokat találtak. A férfit az dühítette fel, hogy fehér rendőrök feketéket lőttek agyon igazoltatás közben. A rendőri túlkapások miatt napok óta tüntetnek Amerika-szerte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!