2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megkezdődött a fogolycsere Kelet-Ukrajnában

2015. február 21., szombat 19:24, frissítve: vasárnap 09:41

Kelet-Ukrajnában megkezdődött a fogolycsere, hírügynökségi jelentés szerint az oroszbarát szakadárok 35 ukrán katonát, az ukrán hadsereg pedig 37 lázadót engedett szabadon. Nemzetközi megfigyelők a Vöröskereszttel együtt bejutottak a szeparatisták által ostromolt Debalceve településére. A Londonban tárgyaló amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország hitvány magatartást tanúsít Ukrajna rovására.

Kijev főterén ezrek emlékeztek az egy évvel ezelőtti mészárlás áldozataira. 2014 februárjában több mint száz ellenzéki tüntetővel végeztek mesterlövészek a Majdanon. Akkor még az időközben elkergetett oroszbarát Viktor Janukovics volt az úr Ukrajnában.

Moszkvában nem emlékeztek, hanem tiltakoztak az első évfordulón. „Azért vagyok itt, hogy a mi Oroszországunkat támogassam. Lehet, hogy holnap már itt is háború lesz, ezt mindenki megérti. Amerika támogatja az egészet és a NATO, én pedig készen állok harcolni, de hogy ez milyen háború lesz, azt nem tudom” – nyilatkozta egy moszkvai lakos.

A moszkvai demonstráció szervezői attól tartanak, hogy az oroszellenesség átterjed más posztszovjet országokra. „Nem akarunk semmilyen színű forradalmat, nem akarunk rettegést, a testvéreinket támogatjuk a világ minden táján, és nem akarjuk, hogy meggyilkolják őket” – hangozhatta Valerij Asikmin, az Önkéntes Szövetség a Hadsereg, a Légierő és a Tengerészet Támogatására elnöki tanácsadója.

Közben a kelet-ukrajnai Artemovsznál az ukrán hadsereg tankjai vonulnak, a város főterén pedig felfegyverzett katonák járőröznek. Az egyik ház falán az ukrán zászló mellett az olvasható: „Vedd fel a nagykabátodat, és menj haza.” A frontvonal 30 kilométerre húzódik.

Készülnek az újabb büntetőintézkedések

Kelet-Ukrajnában nem tették le a fegyvereket, hiába állapodott meg másfél hete a tűzszünetről a német kancellár és a francia elnök az orosz államfővel, illetve az ukrán elnökkel. Az amerikai külügyminiszter Londonban újabb, Oroszországot sújtó büntetőintézkedésekről egyeztetett.

„Újabb szankciók bevezetéséről tárgyalunk. Biztos vagyok benne, az elkövetkező napokban az emberek biztosak lesznek abban, hogy nem játsszuk tovább ezt a játékot. Nem fogunk ott ülni, és részesei lenni ennek a különlegesen gyáva viselkedésnek egy nemzet szuverenitásának és integritásának a kárára” – nyilatkozta John Kerry amerikai külügyminiszter.

A Vatikánban is szó esett a háborúról és a békéről

Ukrajna is szóba került a Vatikánban, ahol Ferenc pápa Angela Merkel német kancellárt fogadta magánkihallgatáson. „Természetesen beszélgettünk az ukrán békéről és háborúról is. Az elmúlt napokban néhány ukrán püspök is meglátogatta a Vatikánt. Mindent összevetve nagy öröm volt nekem, hogy a pápának jelenthettem ezekről a dolgokról. És mint ahogy az várható volt, ez egy nagyon termékeny beszélgetés volt, ami arra ösztönöz minket, a német elnökséget, hogy konkrét eredményeket tűzzünk ki célul eltökélt és meghatározó módon, majd ezeket a gyakorlatba is átültessük” – mondta a találkozót követően a német kancellár.

Az ukrán vezetés szerint az oroszbarát szakadárok Mariupol felé nyomulnak, a város elfoglalásával folyosót nyithatnának Oroszország és a Krím félsziget között. A szeparatisták közben azt állítják, hogy az ukrán erők folyamatosan lövik a szakadárok központját, Donecket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!