2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Népszavazással távolíthatják el az elnököt

2016. április 27., szerda 10:46, frissítve: szerda 10:46

Népszavazással távolíthatja el a venezuelai elnököt az ellenzék – az ország választási bizottsága ugyanis jóváhagyta a legutóbbi parlamenti választáson győztes politikai koalíció kezdeményezését. Közben az ország szocialista elnöke kétnapos munkahetet vezetett be a közszférában, hogy a nehéz gazdasági helyzetben lévő országnak kevesebb legyen a kiadása.

Elkezdheti a venezuelai ellenzék az aláírásgyűjtést a Nicolás Maduro elnök visszahívását célzó népszavazási kezdeményezéshez. A dél-amerikai országot sújtó három számjegyű infláció, a szovjet típusú áruhiány és a súlyosbodó gazdasági recesszió a lakosság széles körében megtépázta a szocialista államfő népszerűségét. „Azonnal beszéltünk a Demokratikus Egység kerekasztalának képviselőivel, és átadtuk az íveket. Az ívek megfelelnek a népszavazáshoz szükséges aláírások megszerzésére” – mondta Luis Rondon, a venezuelai választási bizottság tagja.  

A konzervatív ellenzéki koalíció tavaly decemberben aratott fölényes választási győzelme óta mindent elkövet azért, hogy elérje a három éve hatalmon lévő Maduro államfői mandátumának lerövidítését vagy népszavazás útján való visszahívását. „Kormányt akarunk váltani. A venezuelai emberek kormányváltást akarnak, de mi békésen akarjuk csinálni. Ezért is vannak ezek az ívek a 195 000 aláírás összegyűjtéséhez, ami az egy százalékot jelenti, és ami a szükséges 20 százalék megszerzésének előfeltétele, vagyis 4 millió aláírás kell majd. biztosak vagyunk benne, hogy rekordidő alatt megszerezzük” – fogalmazott Jesús Torrealba, az ellenzéki koalíció titkára.

A szocialista kormány közben elrendelte, hogy az állami szektor dolgozói csak kétnapos munkahetet tartsanak, hogy ezzel is energiát takaríthassanak meg az egyre mélyebb válságba süllyedő dél-amerikai olajtermelő országban. „Ahogy elrendeltem, az alelnök bejelentette a szükséges új intézkedéseket a közszférában, vagyis, hogy hétfőn és kedden dolgozzanak most, hogy rendkívül kritikus hetek következnek, ahol mindent, mindent megteszünk, hogy megmentsük Gurit” – nyilatkozta Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Az országban ugyanis szárazság van, ami az ország kétharmadát ellátó Guri erőművet érinti a leginkább. Az iskolák mostantól szintén zárva tartanak majd péntekenként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!