2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nemzetközi összefogást sürget Putyin

2016. május 9., hétfő 12:54

A terrorizmus elleni nemzetközi összefogásra hívott fel Vlagyimir Putyin a győzelem napi parádén tartott beszédében. Az orosz elnök szerint olyan modern biztonsági rendszerre lenne szükség, amely nem szemben álló tömbökön alapul. A mostani parádé az elmúlt tíz év egyik legolcsóbb ünnepsége volt. A díszszemlére a kazah elnök kivételével ezúttal nem hívtak meg külföldi csúcsvezetőket.

Győzelem napi hurrázás a Vörös téren: tízezer orosz katona ünnepelte Moszkvában a náci Németország feletti győzelem 71. évfordulóját. A díszszemlén több mint száz tank és egyéb hadi jármű, valamint hetvennél is több helikopter és repülőgép vonult fel. A vadászgépek orosz nemzetiszínűre festették az eget.

A parádé átszámítva csaknem 900 millió forintba került az orosz adófizetőknek. Igaz, még így is ez volt az elmúlt tíz év egyik legvisszafogottabb felvonulása.

Ünnepi beszédében Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy kész egyesíteni erőit más államokkal a terrorizmus elleni küzdelemben. Az orosz elnök ugyanakkor arról beszélt, hogy Moszkva ereje az egységben és a becsületben rejlik. „Ez egyszerre egy állami és egy nagyon személyes, családi ünnep, amely szimbólumává vált az Oroszország és népe közötti szent kapcsolatnak. Az egység, a szülőföld iránti odaadás az alapja az erőnknek, az önbizalmunknak és a becsületünknek” – fogalmazott Putyin.

A szovjet utódállamokban május 9-én, Európa többi részén május 8-án ünneplik a második világháború végét. A világégésben az akkori Szovjetunió 27-28 millió embert veszített.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!