2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem váltanak ópiumról gyümölcsre

2016. április 16., szombat 12:44, frissítve: szombat 12:44

Egyelőre hiába próbálják rávenni a szakértők az afganisztáni máktermesztőket arra, hogy inkább gránátalmát, szőlőt vagy más gyümölcsöket termesszenek. A mintaprogram Kandahár környékén indult, 28 millió dollárt költenek rá. A gazdák és családjaik azonban kitartanak a biztos megélhetést jelentő máknál.

Zári településen megkezdődött az éves mákszüret. Afganisztán második legnagyobb városától, Kandahártól 30 km-re északnyugatra a megélhetését jelentő, értékes termést takarítják már be a családok. „Mákot kell termesztenünk, mert nem kapunk segítséget a kormányzattól. Húsz családtag élelmezéséről kell gondoskodnom. Szegény emberek vagyunk, sok a gond a falunkban. Nincs kórház és villany a településünkön” – mondja Hadzsi Dzsanan afgán máktermesztő.

Dzsanan 13 éves fia, Nakibullah és 6 éves unokaöccse, Nazer Gull a hatalmas mezőn segítenek a termés összegyűjtésében. „Mivel itt nincs iskola, sem vallási iskola, ezért apámnak kell segítenem a munkában a mákmezőn” – magyarázza Nakibullah, a máktermesztő fia.

A mákból nyert kivonat az ópium, a heroin és más kábítószerek alapanyaga, Afganisztán pedig az illegális kábítószer-kereskedelem egyik legfontosabb beszerzési forrása. A rendőrség és a tartományi kormány hivatalnokai mégis elnézőek a mákkereskedelemmel, sőt Hadzsi Dzsanan szerint a térségből indított küldöttség külön engedélyt is szerzett a magas beosztású hivatalnokoktól az idei termés betakarítására.

A kialakult helyzetért a tartomány helyettes kormányzója viszont a központi kormányzatot hibáztatja. „Folyamatos kapcsolatban állunk a kábítószer-ellenes minisztériummal, kérve, hogy olyan gyorsan, ahogyan csak lehet, bocsássák rendelkezésünkre a forrásokat, hogy megkezdhessük Kandahár tartományban a kábítószer-ellenes akciót. A kábítószer-ellenes minisztériumnál tapasztalható forráshiány és gondok miatt nem kezdtük el a mák kiirtását” – állítja Ali Shamszi, Kandahár tartomány helyettes kormányzója.

Kandahár messze földön híres gyümölcseiről, különösen a gránátalmáról, a szőlőről és a szilváról, a külföldi szakértők ezért ezek termesztésére próbálják rávenni a termelőket az ópium helyett. A 28 millió dollárból finanszírozott tartományi program eredményessége azonban a mákmezőkön, ahol Dzsanan, Nakibullah és Gull is dolgozik, egyelőre nem látszik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!