2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Nem tanítják az evolúció darwini elméletét Törökországban

2017. július 19., szerda 11:30

Kikerült az evolúció darwini elmélete a törökországi iskolák tananyagából. Az illiberális Erdogan-kormány szerint nincs szükség a darwini tanok terjesztésére, ezért azt legkorábban az egyetemen ismerhetik meg a török diákok. A török kormány azért is nemzetközi kritikát kap, mert jogvédőket tartóztattak el, az Amnesty International német és svéd munkatársait vádolják terrorizmussal.

Londonban tüntettek az Amnesty International aktivistái a szervezet törökországi vezetőjének szabadon engedését követelve. A török rendőrség tíz jogvédőt vett őrizetbe, akiket terrorizmussal vádolnak, köztük svéd és német állampolgárokat.

„Törökországban egyetlen emberjogi aktivista és a kormány egyetlen kritikusa sincs biztonságban. Nekünk is felül kell vizsgálni, hogy miként tudunk működni Törökországban, mert körülbelül két éven belül bezárhatunk, ha így megy tovább” – nyilatkozta a szervezet európai vezetője, John Dalhuisen.

Törökországban a hétvégén volt az egy évvel ezelőtti puccs évfordulója, az elnök közölte, hogy meghosszabbítják a rendkívüli állapotot és folytatják a tisztogatásokat. Tavaly óta 120 ezer közalkalmazottat rúgtak ki a politikai nézetei miatt, 30 ezer ember ellen eljárást is indítottak. 150 újságíró is börtönben van. Erdogan szerint ők mind terroristák, és hazudik, aki mást mond.

„A jogvédők őrizetbe vétele újabb példája a török igazságszolgáltatás elfogultságának. Hatalmas aggodalomra ad okot, hogy a török kormány sorozatosan szegi meg a legalapvetőbb normákat is” – mondta Merkel. Nem mintha ő meghatná Erdogant, hiszen a török elnök szerint a német kormány nácikból áll, mert nem hagyták őt kampányolni a népszavazás előtt.

Erdogan más területen is kezdi elveszteni a kapcsolatát a valósággal. Az új oktatási reform például kötelezi a vallási iskolákat, hogy az iszlám dzsihádot, vallási háborút ezentúl hazafias cselekedetként tanítsák. A világi iskolákban kötelező imaszobát építeni, és ezentúl tilos az evolúcióról tanítani.

„Az evolúciós elmélet csak az egyik, amit kivettünk a tantervből. Más elméletekkel együtt ezt is sok kritika éri, például vallási szervezetek részéről. Ezen kívül az egyetemen úgyis lehet ilyesmiről tanulni” – mondta a török oktatási miniszter, Ismet Yilmaz.

Orbán Viktor egyébként a 2014-es tusványosi illiberális beszédében nevezte követendő példának Törökországot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!