2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem csillapodnak a kedélyek Spanyolországban

2017. szeptember 21., csütörtök 07:22, frissítve: csütörtök 09:15

Hagyjon fel a katalán kormány a törvénysértéssel, a referendumot nem lehet megtartani – jelentette ki a parlamentben a spanyol miniszterelnök. Mariano Rajoy szerint Spanyolország megmutatta: rendelkezik a szükséges eszközökkel, hogy megvédje a törvényességet. A nyilatkozat idején több városban is ezrek tiltakoztak az utcákon.

Mariano Rajoy szerint a katalán kormánynak fel kell hagynia a törvénysértéssel, a függetlenségi népszavazásról szó sem lehet, hiszen törvénytelen. A néppárti politikus szerint Spanyolország demokratikus jogállamként az elmúlt napokban megmutatta: rendelkezik a szükséges mechanizmusokkal és eszközökkel, hogy megvédje a törvényességet.

„A spanyol kormány teszi a kötelességét, és azt kell mondjam, hogy folytatni is fogjuk mindvégig. Úgy vélem, arányosan lépünk fel azok után, amit az elmúlt néhány napban láttunk Katalóniában” – nyilatkozta a kormányfő.

Közel ezer ember gyűlt össze Madrid belvárosában, hogy a katalán népszavazást támogassa.

„Győzelemként tekintek erre és a szolidaritási tüntetésre Katalónia mellett, mert megértjük, hogy a népszavazás nemcsak katalán probléma, ez az egész ország problémája” – jelentette ki egy madridi lakos, Ángel Méndez.

A szimpátiatüntetést néhány szélsőjobboldali próbálta meg megzavarni, spanyol zászlókkal és a spanyol egységet éltető szlogenekkel próbálták meg túlkiabálni a tüntetőket.

Ezrek tüntettek Barcelonában is, egyebek mellett a csendőrség akciói ellen tiltakozva. Az egyenruhások negyvenegy katalán kormányzati hivatalban és más helyszínen házkutatást tartottak, és őrizetbe vettek tizennégy magas rangú helyi tisztviselőt.

„Ez puccs, újabb bizonyíték arra, hogy a Franco-rezsim nem ért véget. Az egyetlen dolog, aminek vége lett, Franco, de még mindig kísért a spanyol intézményekben. El akarjuk már hagyni az 1978-as évet” – fogalmazott egy tüntető, Jordi Riera.

A katalán elnök továbbra is tartja magát az október 1-jei népszavazás megtartásához.

„A szabadságot felfüggesztik és elfojtják. A katalán kormány elemezni fogja a helyzetet a következő órákban a gazdasági, társadalmi és civil intézményekkel, hogy helyes válaszokat adjon. Bármi is  történik, arra kérjük a polgárokat, hogy szavazzanak október 1-jén, hogy megvédjék a demokráciát a fojtogató és megfélemlítő rezsimmel szemben. Erős és civilizált választ kell adjunk. Készen kell álljunk, hogy megvédjük a demokráciát, hogy megvédjük Katalóniát az egyetlen fegyverünkkel, ami van: az emberek válaszaival, békés, civilizált magatartással, amivel eddig is viseltettünk” – mondta Carles Puigdemont.

Barcelonában a függetlenség mellett tüntetők farkasszemet néztek a rendőrökkel. A demonstráció letartóztatásokkal zárult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!