2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

NATO-főparancsnok: Egyre több terrorista jut be Európába

2016. március 2., szerda 15:10, frissítve: csütörtök 07:28

A NATO európai erőinek főparancsnoka szerint Oroszország és Szíria fegyverként használja a menekültáradatot Európa destabilizálására. Philip Breedlove amerikai tábornok a szenátus illetékes bizottságában közölte, a menekültválságot a szíriai orosz bombázások okozzák. Idén is több mint 1 millió ember érkezésére számít a Nemzetközi Migrációs Szervezet. Közben a görög hatóságok közölték: a héten 300 embert küldtek vissza Törökországba, mert nem jogosultak a menedékkérelemre. Főként marokkói, algériai és tunéziai migránsokat toloncoltak vissza repülőgéppel Törökországba.

Hibás születési dátumot tartalmazó dokumentumokkal érkezett az egyik iraki menekült a görög–macedón határhoz, a gyevgyelijai befogadóközponthoz. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai szerint a görög hatóságok által kiállított rossz papír miatt küldték vissza az embereket.

„Csalódottak vagyunk emiatt. Kilenc napja várunk, itt és a végén azt mondják, hogy nem mehetünk, nem léphetünk Macedóniába, csak hülye hibák miatt. Ez nem a mi problémánk, nem mi állítottuk ki a papírt, nem a mi hibánk, nem?” – panaszkodott egy moszuli férfi.

Ausztria nemrég menekültkvótát vezetett be, és szigorított a határellenőrzéseken. A tőle délre fekvő nyugat-balkáni államok pedig hozzá igazították az intézkedéseiket. Ennek az lett az eredménye, hogy szerda reggelre a görög–macedón határon 10 ezer ember torlódott fel.

„Nincs elég sátor. Ami van, az nagyon kicsi, két-három személy fér el bent. De amint látják, az idősek a szabad ég alatt aludtak. Párás hideg van” – mondta az egyik szír menekült.

Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet főtitkára pedig arra figyelmeztetett, hogy nemzetközi jogot sért a menekültek belépésének korlátozása.

Macedónia közben azt ígéri, hogy felgyorsítják a menekültek regisztrációját. „A macedón rendőrség nem zárta le a határt. Átengedjük a migránsokat annak megfelelően, amennyit a szerb kollégáink közölnek az északi oldalról. Arról tárgyaltunk, hogy egyesítsük a nyugat-balkáni országok rendőrségeinek intézkedését, hogy elkerüljük a feszültséget és az olyan helyzeteket, mint amilyeneket a déli határainkon látunk” – közölte Goranche Savovski, a macedón rendőrség igazgatója.

Fegyverként használják a menekültáradatot?

Megszólalt menekültügyben a NATO európai erőinek főparancsnoka is. Szerinte Oroszország és Szíria fegyverként használja a menekültáradatot Európa destabilizálására. Philip Breedlove amerikai tábornok a szenátus illetékes bizottságában közölte, az újabb menekültválságot a szíriai orosz bombázások okozzák.

„Oroszország beavatkozása a szíriai harcokba bonyolulttá tette a problémát. Közléseik ellenére Oroszország eddig nagyon keveset tett az Iszlám Állam ellen, de nagy erőkkel támogatta az Aszad-rezsimet és szövetségeseit” – fogalmazott a tábornok a meghallgatás után, aki példaként a kazettás bombák bevetését említette. A NATO főparancsnok úgy véli: a menedékkérők között egyre több bűnöző, terrorista, és idegen harcos jut be Európába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!