2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tízezres migránstömeg a görög határon

2016. március 2., szerda 11:34, frissítve: szerda 12:49

Tízezer migráns torlódott fel a görög–macedón határon, mert a nyugat-balkáni migrációs útvonal országai, köztük Macedónia is korlátozta a belépésüket. A hatóságok ma reggel bejelentették, hogy átengednek 65 bevándorlót. Közben az ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy nemzetközi jogot sért a menekültek belépésének korlátozása.

Tízezer migráns torlódott fel a görög–macedón határon. Azt várják, hogy folytathassák az útjukat Németország felé. Az emberek a mostoha körülményekre panaszkodnak.

„Nincs elég sátor. Ami van, az nagyon kicsi, két-három személy fér el bent. De amint látják, az idősek a szabad ég alatt aludtak. Párás hideg van” – mondta az egyik szír menekült.

Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A menekültügyi főbiztosság a menekültek azonnali elosztását sürgeti az európai államok között.

Kedden a nyugat-balkáni migránsútvonalon érintett országok, Ausztria, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői Belgrádban egyeztettek a helyzetről. Azt ígérték, felgyorsítják a menekültek regisztrációját. Macedónia arra vár, hogy a szerb hatóságok közöljék, hány embert engedtek tovább Horvátországba.

„A macedón rendőrség nem zárta le a határt. Átengedjük a migránsokat annak megfelelően, amennyit a szerb kollégáink közölnek az északi oldalról. Arról tárgyaltunk, hogy egyesítsük a nyugat-balkáni országok rendőrségeinek intézkedését, hogy elkerüljük a feszültséget és az olyan helyzeteket, mint amilyeneket a déli határainkon látunk” – közölte Goranche Savovski, a macedón rendőrség igazgatója.

Macedónia szerda reggel 65 menekültet léptetett be Görögországból, ők már napok óta vártak erre. De Idomenibe folyamatosan újabb és újabb csoportok érkeznek.

A külső uniós határokra koncentrálnának

Közben a válságban érintett országokban tárgyal a helyzetről az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk Bécsben a humanitárius katasztrófa megakadályozását sürgette. Az osztrák kancellárral megegyezett abban, hogy csak a külső uniós határok hatékony védelme jelenthet európai megoldást, már ott ki kell deríteni, ki érkezik háborús országból, és ki utazhat be a tagállamok területére. Ha ez nem sikerül, Ausztria kész egyedül intézkedni a határain.  

Közben az ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy nemzetközi jogot sért a menekültek belépésének korlátozása. Pan Gimun Madridban közölte, minden menedékkérőnek joga van ahhoz, hogy a kérelmét egyénileg elbírálják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!