2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Munkát kapott Spanyolországban a felbuktatott szír menekült

2015. szeptember 17., csütörtök 12:15, frissítve: csütörtök 16:51

Spanyolországban kapott állást és lakhatást a szerb–magyar határon szeptember 8-án felbuktatott szír menekült. A korábban futballedzőként dolgozó férfi a spanyol labdarúgóedzők iskolájában fog dolgozni. A jövő héten török menekülttáborban élő családját is Madridba hozhatja.

Bejárta a világot az a videofelvétel, amelyen egy magyar operatőrnő felbuktat egy férfit, Osama Abdul Mohsent és gyermekét a szerb–magyar határon. Mohsen és hétéves fia azóta már Spanyolországban van. A férfi korábban futballedző volt Szíriában, az elsőosztályú Al-Fotuwa edzőjeként kereste a kenyerét és a bombázások ideje alatt szökött meg. Másfél évig élt Törökországban. A férfi történetét az El Mundo című spanyol lap közölte, miután a szír edző Németországban találkozott idősebb fiával, aki már korábban Európába menekült. Miután a spanyol lap megírta a férfi történetét, a spanyol labdarúgó- és teremlabdarúgó-edzők iskolája, vagyis a Cenafe megkereste a férfit. Mohsen csütörtök hajnalban érkezett meg Münchenből Madridba: „Szeretlek, szeretlek, Madrid, szeretlek, Spanyolország. Köszönök mindent, ez nagyon-nagyon fontos része az életemnek. Itt vagyok önökkel. Köszönöm, köszönöm” – mondta.

A férfi a Cenafe berkein belül kapott munkát. „A tény, hogy futballedző volt Szíriában, mi pedig a futballedzők nemzeti iskolája vagyunk, vezetett ehhez a szolidaritáshoz, mert kollégák vagyunk. Én is futballedző vagyok, azon túl, hogy elnök is. Tehát azt kérdeztük, hogy miért ne segíthetnénk. A Cenafénak vannak forrásai, amiket különféle projektekre tettünk félre, az idén belé fektetünk, fizetjük a szállását és a költségeit” – mondta a szervezet elnöke.

Mohsen egy 114 négyzetméteres lakásban fog lakni Getaféban. A lakást egy magánszemélytől bérlik, aki úgyszintén engedményeket tett. „Ez a jótékony ötlet a futballedzők iskolájának elnökétől származik, aki megkért minket mint ingatlanügynökséget, hogy találjunk helyet egy szír családnak, miután látta a kigáncsolásáról szóló felvételeket” – mondta egy ingatlanügynök.


A városi tanács iskoláztatni fogja a férfi fiát is, illetve intenzív nyelvtanfolyamra küldi őket. A férfi felesége és lánya a tervek szerint a jövő héten érkezik Spanyolországba egy török menekülttáborból.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!