2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Migránsok ellen és mellett: „nem segít, hogy a szélsőjobb »zíghejlezik«”

2015. szeptember 13., vasárnap 12:32, frissítve: vasárnap 13:03

Egyszerre tüntettek a menekültek ellen és mellett Európa több városában. Koppenhágában harmincezren vonultak fel, s Londonban is tízezres volt a tömeg. Pozsonyban és Varsóban viszont többségben voltak a muszlim betelepülés ellenzői.

„Szívesen látjuk a menekülteket!” – ezt skandálta a tömeg Londonban, a Hyde park szélén. A brit fővárosban tízezernél többen követelték a menekültek befogadását a kormánytól. „Szerintem kifejezetten undorító, hogy a kormány csak arra vár, hogy mindenkit hazaküldjön, aki eljut idáig, még akkor is, ha kis híján az életükbe került az út” – mondta egy tüntető.

A Cameron-kormány idén szigorította a bevándorlás feltételeit: aki illegálisan van az országban, azt kitoloncolják, és a szállásadója, munkaadója is büntetést kap. „Érdekes látni, hogy a görög válság idején a németek voltak a rossz fiúk Európában, most meg a menekültek befogadásával ők lettek a legjobbak” – nyilatkozta egy amerikai diák, aki csatlakozott a felvonuláshoz.

Londonban politikai rendezvény lett a demonstráció. A Munkáspárt vezetőjét néhány órával korábban választották meg, a baloldal londoni polgármesterjelöltje pedig egy pakisztáni bevándorló gyereke.

Ugyanez Pozsonyban elképzelhetetlen lenne. A szlovák fővárosban a bevándorlás mellett és ellen egyszerre tüntettek. „Ismerem a muszlimokat, nehezen asszimilálódnak, és csak pusztítanak. Nincs itt semmiféle politikai menekült, csak gazdasági bevándorló” – sorolta a magyar jobboldalon is ismerős érveket egy szlovák kamionos. Robert Fico miniszterelnök már bejelentette, hogy ha el is fogadják a kvótarendszert, csak keresztényeket hajlandók befogadni.

„Szeretném, ha Szlovákia közelebb kerülne a Nyugathoz. Ebben nem segít, hogy a szélsőjobb végigvonul a városon és »zíghejlezik«” – mondta egy ellentüntető.

Egymással néztek farkasszemet a tüntetők Varsóban is, de csak lökdösődés volt, összecsapás nem. A néhány száz ellentüntető itt is csak távolról nézte a tízezernél is több bevándorlásellenes demonstráló performanszát. „Nem félek a muszlimoktól, ők is emberek. Nem a vallása számít, volt épp elég baj Európában, amikor a vallás számított. Én inkább a gyűlölettől félek, az erőszaktól és attól, hogy valaki felsőbbrendűnek tartja magát a másiknál” – hangoztatta egy ellendemonstráló.

Lengyelországban október végén lesz parlamenti választás, két jobboldali párt versenyez egymással, és mindkettő bevándorlásellenes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!