2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Merkel szavai miatt magyarázkodnak

2017. május 29., hétfő 22:11, frissítve: hétfő 22:40

Magyarázkodik a német kormányszóvivő Angela Merkel vasárnapi kijelentése miatt. A kancellár szavait a német sajtó úgy fordította le, hogy Merkel nem tekinti Európa szövetségesének Donald Trumpot. A német kormányszóvivő szerint a kancellár tapasztalt és elkötelezett transzatlantista. Közben a német külügyminiszter nekiment az amerikai elnöknek. Sigmar Gabriel úgy fogalmazott, hogy az amerikai elnök gyengíti a Nyugatot.

A helyszín München, de nem a híres Oktoberfest, hanem a Keresztényszociális Unió kampányrendezvénye. A díszvendég Angela Merkel volt, aki a CSU nagytestvérét, a CDU-t irányítja. A két jobbközép párt a szeptemberi szövetségi választásokon is együtt indul. A kancellár sűrű hetet zárt, a NATO-csúcsot a világ fejlett országainak találkozója követte. Merkel a G7-csúcsról érkezett Bajorországba.

„Bizonyos értelemben elmúltak azok az idők, amikor teljes mértékben számíthattunk másokra. Ezt az utóbbi néhány napban tapasztaltam. Ezért csak azt mondhatom, hogy nekünk, európaiaknak a saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat” – fogalmazott Angela Merkel.

A kancellár a NATO-, majd a G7-csúcson is ízelítőt kapott az új amerikai politikából. Donald Trump a rá jellemző stílusban tudatta Európa vezetőivel, hogy túl sok a német áru az Egyesült Államokban. A Fehér Ház ura egyelőre lebegteti a párizsi klímavédelmi egyezmény megerősítését. Otthon az amerikai elnök már a gazdasági növekedés alá rendelte a környezetvédelmet, amikor eltörölte elődje klímavédelmi intézkedéseit.

„Természetesen lehetséges a barátság az Egyesült Államokkal, a barátság Nagy-Britanniával és jó szomszédként más országokkal, akár még Oroszországgal is. De azt tudnunk kell, hogy nekünk kell megküzdenünk a saját jövőnkért, a sorsunkért, európaiként, és ezt szeretném veletek együtt elérni” – tette hozzá Merkel.

A német kancellár a terrorizmus elleni küzdelemben azután is számít Nagy-Britanniára, hogy a britek kiléptek az Európai Unióból. „Nagy-Britannia és Németország, és mindannyian azt mondtuk, hogy nem engedjük meg a saját életmódunk lerombolását. Közösen állunk ki a szörnyű terror ellen, és egy nemzetként teszünk meg meg mindent, mint Horst Seehofer is mondta, a nemzet biztonságának szavatolásáért” – fogalmazott.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke azt mondta, hogy a német keresztény pártok a választási kampány középpontjába a biztonságot és a jólét megőrzését állítják. A CDU és a CSU között az elmúlt években a migráció vitákhoz vezetett, a bajorok jóval keményebben léptek volna fel a bevándorlókkal szemben, mint ahogy azt kezdetben Merkel tette.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!