2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Merkel: Aggasztó a szélsőjobb erősödése

2015. augusztus 25., kedd 15:40, frissítve: kedd 15:49

A jobboldali populista kormányok és a szélsőjobb erősödése a legnagyobb probléma, amit a menekültválság Európában okoz. Erről beszélt Angela Merkel német kancellár, miután francia kollégájával találkozott. A konzervatív német politikus szerint a jobboldalnak a menekültek integrációjára kellene megoldást találni.

Naponta 2-3 ezren szöknek át a menekültek a mintegy 10 kilométeres görög tengerszakaszon. Az út 50 euró, a mentőmellényért külön fizetni kell. „Egy esélyem van, hogy jó életem legyen. Szeretnék úgy élni, mint bárki más, és szeretnék tanulni, szeretném, ha lenne családom. Már az ideúton tízszer meghalhattam volna, szóval ez nem tart vissza” – mondta egy afgán menekült.

Macedónia után Bulgária is katonákat rendelt ki a határ védelmére, de az európai bevándorlás-ellenesség szimbóluma a magyar kerítés lett. A drótakadály volt az illusztráció a Die Weltben, ahol az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kért toleranciát a fehér-keresztény európától. A populista kormányokat és a szélsőjobb erősödését bírálta az EU külügyi főképviselője is. „A lényeg nem az, hogy kit tudunk vádolni a kialakult helyzetért, vagy hogy kit tudunk felelőssé tenni a problémákért, hanem hogy a megoldásra koncentráljunk, a háborúk lezárására, ami elől menekülnek az emberek, és a menekültek elhelyezésére, az integrációra. Ez nem külpolitika, hanem értékrend kérdése” – mondta az EU külügyi főképviselője.

A brit Guardianben megjelent publicisztika a calais-i kerítéshez hasonlítja a magyar drótkerítést, ami szerintük fizikai akadálynak alkalmatlan, csak mentális korlátnak és PR-fogásnak  jó a jobboldali szavazók megszólítására.


A bevándorlók elleni uszítást Angela Merkel német kancellár is elítélte. Németországban a hétvégén is gyújtogatások voltak a menekülteket befogadó létesítményeknél. „Ez az agresszív, idegengyűlölő hozzáállás teljes mértékben elfogadhatatlan. Visszataszító azt látni, hogy Európában a szélsőjobb és a neonácik hogyan terjesztik a gyűlöletüket” – mondta Merkel.

A német és a francia kormány októberig készít el egy javaslatcsomagot az Európai Bizottságnak, hogy összehangolják a menekültekre és a gazdasági bevándorlókra vonatkozó szabályokat. Ehhez a dublini és a schengeni szerződést is módosítani kell.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!