2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Megint szükség volt a könnygázra a határon

,

2016. április 10., vasárnap 13:09, frissítve: vasárnap 17:47

Könnygázzal tartóztatták fel a migránsokat a macedón határon. Több mint 500-an próbálták meg áttörni a határt, hogy továbbinduljanak Németország felé. A görög–macedón határon 12 ezren táboroznak, a többségük illegális szíriai menekült.

Könnygáz a mezőn. Görögország és Macedónia közötti senki földjén csaptak össze a migránsokkal a macedón határőrök. A főként szíriaiakból álló tömeg Németország felé akar továbbindulni, de a macedónok csak időnként engednek át néhány száz embert, a határ alapból zárva van.

„A mai nap döntő fontosságú mindenkinek. Vagy átjutunk, vagy itt halunk meg Görögországban. Sokunknak ez az utolsó remény, hogy Európába jussunk. Elegünk van a régi genfi szabályokból, az új genfi szabályokból, csak engedjenek tovább” – mondta az egyik migráns az ENSZ menekültügyi szabályairól.

A körülbelül ezer főre tervezett idomeni táborban 12 ezer migráns él. Görögországban további 30 ezren vannak. A gazdasági bevándorlókat, illegális határátlépőket visszatoloncolhatják Törökországba, de ez lassan halad, a hétvégén csak 500 embert utaztattak vissza. Az EU-val kötött megállapodás értelmében a törökök ugyanennyi legális szíriai menekültet küldenek Európába.

„Lassan halad a migránsok visszaszállítása, de számítottunk rá, hogy lesz egy ilyen átmeneti időszak. Azt reméljük, hogy 1, maximum 2 héten belül beindul a program, és felgyorsulnak a kitoloncolások” – jelentette ki a görög külügyminiszter-helyettes, Nikosz Xydakisz.

A görög külügyminiszter-helyettes francia, holland és olasz kollégájával járt be egy új athéni befogadóközpontot. Itt dől el, hogy kinek a kérelmét fogadják el, kit utasítanak ki.

A háborús menekültek jöhetnek Európába, ebből Franciaország is kiveszi a részét. A jövő héten 200 embert fogadunk, közvetlenül Törökországból. Az üzenet az, hogy aki Európába akar jönni, az legálisan jöjjön, ne az élete kockáztatása árán embercsempészekkel – mondta a francia miniszter, Harlem Désir.

Az illegális bevándorlás a török–uniós egyezmény óta se szűnt meg, az embercsempészek továbbra is indítanak gumicsónakokat a görög szigetek felé. Egy ilyen csónak szombaton felborult, öten meghaltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!