2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Megfigyelők szerint hibázott az olasz miniszterelnök

2016. december 1., csütörtök 08:52, frissítve: csütörtök 09:39

Olaszországban vasárnap népszavazást tartatnak a kormány által javasolt alkotmányos reformokról. Az olasz miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy lemond, ha a referendumon a nemek lesznek többségben.

Még vidáman fütyörészik az olasz miniszterelnök, pedig nem túl sok esélyt adnak neki arra, hogy megnyeri az alkotmányos reformról szóló vasárnapi népszavazást. „Elég nagy a veszélye annak, hogy Renzi veszít. De a miniszterelnök még rendelkezik olyan fegyverekkel, amelyeket bevethet” – véli Nicola Piepoli, a Piepoli Közvélemény-kutató Intézet vezetője.

Matteo Renzi csökkenteni akarja a szenátus befolyását, és nagyobb hatalmat biztosítana a központi kormány számára. „A pénzügyi piacoktól mindig azt az üzenetet kaptuk, hogy strukturális reformokra van szükség Olaszország jövője szempontjából. És mi is azon a véleményen vagyunk, hogy Olaszországnak erre szüksége van. Az olaszoknak azt kell eldönteniük, hogy egyetértenek, vagy nem értenek egyet az intézményrendszer egyszerűsítésével, amit javaslunk” – mondta az olasz miniszterelnök.

Az ellenzéki 5 Csillag mozgalom attól tart, hogy ha az igenek győznek, akkor növekszik a korrupció Olaszországban, de bíznak abban, hogy többségben lesznek azok, akik elutasítják az alkotmányos reformokat. „Kitartóak leszünk, megyünk előre és rendkívüli eredményekkel térünk haza, mert a világ változik. Nagy, nagy lehetőség és megerősödés előtt állunk” – nyilatkozta Beppe Grillo, a mozgalom vezetője.

Megfigyelők szerint az olasz miniszterelnök hibát követett el azzal, hogy túlságosan a maga személyéhez kötötte a referendumot, amikor bejelentette, hogy lemond, ha az alkotmányos reformról szóló népszavazáson a nemek lesznek többségben.

„Ha a nemek győzedelmeskednek, akkor az az 5 Csillag Mozgalom, és kisebb mértékben az Északi Liga győzelme lesz. Azért csak kisebb mértékben, mert a Liga gyöngébb mozgalom, 13-14 százaléka van, az 5 Csillag mozgalomnak pedig 30. Az biztos, hogy az establishment-ellenes, az euroszkeptikus, és az Európa-ellenes erők számára előnyös a nemek győzelme” – mondja Giovanni Orsina, a római Luiss Egyetem kortárs történelem professzora.

A pénzügyi piacok egyelőre kivárnak, de elemzők úgy vélik, hogy a nemek győzelme ingadozást okozhat a piacokon, az 5 Csillag mozgalom vezetője ugyanis egy másik referendumot tartana, mégpedig az euróövezet elhagyásáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!