2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Magyarországon találkozhattak a párizsi merénylők

2015. december 2., szerda 16:50, frissítve: csütörtök 15:53

Magyarországon találkozhattak a párizsi merénylők – belga sajtóhírek szerint. A feltételezés alapján Salah Abdeslam, a terrortámadások elmenekült elkövetője még szeptemberben járhatott Magyarországon egy belga bérautóval. Azt a két terroristát vehette fel, akik később felrobbantották magukat Párizsban. A Belgiumban született Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, de azóta is szökésben van, valószínűleg visszatért Szíriába.

Jót tett a terrorizmus Francois Holland népszerűségének. Minden idők legjobban utált francia elnökét újra egyre többen kedvelik, miután kemény választ adott a terroristákkal szemben. 18-ról 35 százalékra nőtt a népszerűsége, miután a franciák beszálltak Szíria bombázásába. Odahaza a februárig tartó rendkívüli állapot alatt a rendőrség naponta razziázik iszlám szélsőségeseknél.

„Több mint kétezer rajtaütést hajtottunk végre a rendkívüli állapot kihirdetése óta. 320 fegyvert foglaltunk le, 250 jogi eljárást indítottunk, és 210 embert helyeztünk őrizetbe. Hat tervezett merényletet hiúsítottunk meg, és a munkánkat ezután is folytatjuk” – mondta a francia kormányfő, Manuel Valls.

A legújabb iszlamistaper december elsején kezdődött. Egy csempészhálózat tagjait vádolják azzal, hogy fegyvereket szereztek az iszlamistáknak, például a párizsi merénylet előtt is.

„A védenceim joggal aggódhatnak, mert a jelenlegi közhangulat biztosan befolyásolja a tárgyalásukat. Jártak Szíriában, de nem a terroristákkal harcoltak, hanem Asszad ellen, és nem készültek merényletre – állítja a muzulmán fiatalok védője” – mondta Xavier Nogueras védőügyvéd.

A párizsi merényletek után kezdődött nyomozás lelassult. Az egyetlen elkövető, aki nem robbantotta fel magát, Salah Abdeslam már valószínűleg Szíriába szökött. A férfit a merényletek után igazoltatták, de hiába tartották megfigyelés alatt terrorgyanú miatt, semmilyen körözési listán nem szerepelt. Bérelt belga autójával szeptemberben egész Európát bejárta. Görögországban, Olaszországban és Ausztriában is igazoltatták.

A belga sajtó szerint a párizsi merényletek két elkövetőjét Magyarországon vehette fel, és innen vitte őket a francia fővárosba. Sajtóhírek szerint a Magyarország felől érkező Abdeslamot és két társát regisztrálták is az osztrák hatóságok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!