2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Magyar lövészekkel erősíthet a NATO speciális egysége

2016. július 9., szombat 12:34, frissítve: szombat 15:57

2018-tól magyar lövészek is szolgálhatnak a NATO új, ötezer fős, gyorsreagálású egységében – erről, valamint a déli és keleti határvidék védelméről döntött az atlanti szövetség, a kétnapos varsói csúcstalálkozó első napján. A NATO ezenkívül új védelmi területként határozta meg a kiberterületet, de szóba került a brexit utáni kapcsolat is Nagy-Britanniával. A mai, második napon Irak és Afganisztán lesz a téma.

A varsói Nemzeti Stadionban tartják a kétnapos NATO-csúcstalálkozót. Az első nap fő témája Európa biztonsága, amit a biztonsági szövetség szerint elsősorban az orosz agresszió fenyeget. A NATO és az EU ezért védelmi együttműködési megállapodást írt alá.

Az atlanti szövetség a keleti és déli részek megerősítéséről döntött, ezáltal Lengyelországban és a balti államokban 4, összesen 4 ezer fős zászlóalj fog állomásozni, ezek irányítását Kanada, Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok látja el.

„Együttműködésünkkel hatékonyabbá tehetjük erőforrásainkat. A NATO és az Európai Unió egysége és együttműködése ugyanolyan fontos marad, mint eddig. Ezekben a bizonytalan időkben, partnerségünk egyre fontosabbá válik. Egységes álláspontot alakítottunk ki Oroszországgal szemben: az unió gazdasági szankciókat, a NATO pedig a hidegháború óta legnagyobb mértékben növelte haderejét” – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A szervezet döntött egy 40 ezer fős gyorsreagáló haderő létrehozásáról, ebből egy 5 ezer fős egység 48 órán belül bárhol bevethető. Ebben az egységben 2018-tól magyar lövészek is részt vesznek.

„2018-ban fog szolgálatot teljesíteni egy lövészszázad ebben a nagyon gyors reagálású erőben, amikor is Olaszország adja majd a vezető parancsnoki nemzet szerepét és az olaszok alatt fognak majd szolgálni a magyar lövészek 2018-ban” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A NATO továbbá átvette az Európában működő amerikai rakétavédelmi rendszer irányítását is, ez képes lesz kivédeni az Európán túlról érkező támadásokat is. A szövetség új tevékenységi területet is megjelölt. A légi, tengeri és szárazföldi operatív tevékenység mellett a kibernetikus térben is növelik a védelmi felkészültséget.

A 28 NATO-tagállamból 22 egyben az Európai Unió tagja is, ezért kikerülhetetlen volt a brit uniós kilépés témája. Az amerikai elnök tárgyalt az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetőivel a brexitről, és mindhárman kiemelték, hogy továbbra is a lehető legszorosabb szövetséget kell fenntartani Nagy-Britanniával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!