2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

Magához tért Szkripal lánya

Hír TV

2018. március 30., péntek 07:58, frissítve: péntek 11:57

Magához tért Julia Szkripal, a 33 éves nő, akit volt kém édesapjával együtt mérgeztek meg egy hónapja Angliában. A nő édesapja még mindig nincs tudatánál. A moszkvai vezetés tagadja, hogy közük volt a gyilkossági kísérlethez, a nemzetközi összefogást pedig amerikai ármánykodásnak tartják, ezért ők is kiutasítanak ugyanannyi külföldi diplomatát, ahány oroszt Európából és Amerikából hazaküldtek.

Julia Szkripal, az egykori brit kém 33 éves lánya, csütörtökön tért magához. Állítólag beszélni is tud. Édesapja viszont még mindig életveszélyes állapotban van. A felhasznált méreg szovjet-orosz fejlesztésű volt, de a Kreml szerint Csehországban is előállíthatták, ahol a mai napig készülnek mérgek.

Ha az európai országok ilyen egységesen beálltak az orosz diplomaták kiutasítása mögé, akkor joggal feltételezzük, hogy van Nagy-Britanniának olyan titkos információja, amivel meggyőzték a szövetségeseiket. Nyilván nem véletlen, hogy ezt eddig nem hozták nyilvánosságra. De eddig semmi közvetlen bizonyíték nem igazolja az orosz felelősséget – mondta egy volt brit hírszerző, Charles Shoebridge.

A brit értelmezés szerint mivel másnak nem állt érdekében, biztosan az oroszok voltak az akció kitervelői. Amerika és az EU eddig 120 orosz diplomatát utasított ki büntetésként. A moszkvai vezetés csütörtökön lemásolta a retorziókat, és bejelentették, hogy ők is pont ugyanannyi diplomatát utasítanak ki. Ez azt jelenti, hogy egy magyart is hazaküldenek.

Az intézkedéseink arányosak az amerikai és nyugati intézkedésekkel. A diplomaták azonnali kiutasítása mellett arról is döntöttünk, hogy elrendeljük a szentpétervári amerikai konzulátus bezáratását. Ennél viszont fontosabb, hogy meg akarjuk tudni, hogy mi történt valójában, mert továbbra se hisszük el az angolszász magyarázatot – közölte az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

A Kreml szerint amíg az orosz nyomozóirodát nem vonják be az ügy kivizsgálásába, nem lesz hiteles az eredmény. A brit nyomozás szerint egyébként Szkripalékat még otthon mérgezték meg: a házuk bejáratánál találták a legmagasabb koncentrációjú mérget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!