2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Már 25 ország utasított ki orosz diplomatákat

Hír TV

2018. március 28., szerda 12:20, frissítve: szerda 13:13

Az Egyesült Államokban bezárták a seattle-i konzulátust is. Nemcsak országok, de nemzetközi szervezetek is hazaküldték az orosz képviselőket. A NATO hét embert távolított el. A Kreml úgy reagált az újabb kiutasításokra, hogy Oroszország időben és a saját érdekeinek megfelelően válaszol majd.

Nagy-Britannia 23 orosz diplomatát utasított ki arra hivatkozva, hogy London szerint Oroszország áll a korábbi orosz–brit kettős kém Szergej Szkripal és lánya megmérgezése mögött.

– Tegnap még azt mondtam, hogy 18, de most hadd frissítsem az országok számát, akik kiutasították az orosz diplomatákat, mert a szám növekedett tegnap este. Nos, további 7 ország csatlakozott, úgyhogy most 25 ország rendelt el kiutasításokat – mondta Theresa May brit miniszterelnök.

A kezdeményezéshez csatlakozott az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete is.

– Ma az orosz NATO-misszió hét tagjának akkreditációját vontam vissza, és vissza fogom utasítani további három személy függőben lévő akkreditációját. A katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát az eddigi harminc helyett húsz főben maximáltuk a döntésem alapján – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Lengyelország négy orosz diplomata kiutasításáról határozott.

– Általában a diplomaták egy része, különösen az oroszok más országokban is dolgoznak, és nem csak a külügyminisztériumban. Jeleztük ezeknek a diplomatáknak, hogy nemkívánatos személyek az országban – jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter.

Németország is négy orosz diplomatát utasít ki. Oroszország berlini nagykövete egy labdarúgó-vb-t népszerűsítő rendezvényen ítélte el Németország döntését.

– Tudják, ez az egész történet az orosz diplomaták kiutasításáról egy politikai ügy része. Mi már elmondtuk a véleményünket a kérdésben. Természetesen határozottan tiltakozunk, és elfogadhatatlannak tartjuk a döntést. Ez egy barátságtalan lépés, de ez a politika. Mindezek ellenére minden német és más országbéli futballbarátunk élvezni fogja az orosz vendégszeretetet, és ennek semmilyen hatása nem lesz a futball-vb-re vagy bármelyik játékosra – véli Szergej Necsaev berlini orosz nagykövet.

A Washington állambeli Seattle-ben bezárt az orosz konzulátus is. A képviselet 14 nyugati parti államot szolgált ki.

– Úgy vélem, hogy a közösségünknek nagyon rossz üzenet az, ahogy az amerikai kormány minket megítél. Miért zárnak be egy olyan konzulátust, ami nekünk csak segített? – tette fel a kérdést Szergej Gladis orosz bevándorló.

Eddig Európában és az Egyesült Államokban összesen több mint 100 orosz diplomatát utasítottak ki a március 4-i angliai merényletkísérlet folyományaként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!