2020. október 24.,
szombat, Salamon napja

Kinevette Donald Trumpot saját kémfőnöke

Hír TV

2018. július 20., péntek 17:05, frissítve: péntek 17:45

Kinevette Donald Trumpot saját kémfőnöke, amikor értesült róla, hogy az elnök meghívta Vlagyimir Putyint Washingtonba. Továbbra sem tudni, hogy Trump mire tett ígéretet az orosz elnöknek a hétfői találkozón. Úgy tudni, Trump amerikai állampolgárokat is átadott volna Moszkvának, de erről végül lebeszélték.

Az amerikai kémfőnököt is váratlanul érte, amikor egy interjú közben arról értesült, hogy Donald Trump meghívta Vlagyimir Putyint Washingtonba. Dan Coats, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője nem akart hinni a fülének, amikor a kérdező felolvasta neki az elnök twitteres bejelentését.

Donald Trump a Helsinkiben tartott találkozón azt mondta, elhiszi Putyinnak, hogy nem avatkozott be a 2016-os amerikai elnökválasztásba, szemben az amerikai hírszerzés összegzésével, amely szerint egyértelmű, hogy beavatkoztak az oroszok. Trump azt is tagadja, hogy kampánycsapata összejátszott Moszkvával.

„Tagadhatatlan, hogy az oroszoké a vezető szerep ebben. Lényegében ők azok, akik aláássák az alapvető értékeinket és éket próbálnak verni közénk és a szövetségeseink közé. Ők azok, akik le akarják rombolni a választási folyamatunkat. Felelősségre kell vonnunk őket ezért, ez nagyon fontos. Ezután biztosítanunk kel, hogy képtelenek lesznek ugyanezt megismételni a következő választáson” – nyilatkozta Dan Coats, az amerikai hírszerzés vezetője.

Követhetetlen

Már a republikánus pártban is sokan rossz ötletnek tarják, hogy az elnök ismét négyszemközt tárgyaljon az orosz vezetővel, ugyanis még azt se lehet tudni, hogy a finnországi találkozón mit ígért meg Putyinnak, az egyeztetésen ugyanis a két elnökön kívül csak a tolmácsok voltak jelen. Sokan azt is aggasztónak tartják, hogy Trump elnök napról napra változtatja álláspontját Oroszországgal kapcsolatban.

Egy szerdai interjúban például már kemény fellépést ígért Moszkvával szemben. „Vlagyimir Putyin Oroszországával együttműködni pozitív dolog, nem negatív. Ha ez nem jön össze, akkor viszont én leszek a legnagyobb ellensége. A legnagyobb ellensége” – nyomatékosította az elnök még egyszer.

„Hátborzongató”

Annyi már kiderült, hogy Trump hajlandó lett volna kiadni Moszkvának egy Oroszországban adócsalással vádolt brit-amerikai befektetőt, valamint az Egyesült Államok korábbi moszkvai nagykövetét.

„Letaglózott a hír, hogy az elnök együttműködne Vlagyimir Putyinnal és veszélynek tenne ki egy volt amerikai diplomatát. Ez az ellenség kiszolgálása” – reagált Ron Wyden demokrata szenátor.

„Hihetetlen, egészen hihetetlen, hogy ezt nem cáfolták azonnal. Ennek beláthatatlan következményei lennének. Egy volt nagykövetet kiadni az oroszoknak, aki, mint bármely amerikai nagykövet valaha, az elnök ellenfelének számított, az, hogy egyáltalán eljátszottak a gondolattal egészen hátborzongató” – nyilatkozta Jeff Flake republikánus szentátor. 

Trump külügyminisztere, Mike Pompeo azt mondta, szó sem lehet róla, hogy amerikai állampolgárokat adjanak át Moszkvának.