2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szerelmes biciklisták 11:00

Kilépéssel fenyegetőzőtt Trump

Hír TV

2018. július 12., csütörtök 13:09, frissítve: csütörtök 15:11

A NATO-ból történő kilépéssel fenyegette meg a védelmi szövetség tagországait az amerikai elnök, ha azok nem emelik meg záros határidőn belül a védelmi költségvetésüket.

Diplomáciai források szerint Donald Trump élesen bírálta az észak atlanti szervezetet a brüsszeli csúcsértekezlet zárónapján.

A találkozón ma a többi között az Ukrajnával és Grúziával való együttműködés, valamint az afganisztáni szerepvállalás tárgyalása kerül sorra. A két volt szovjet tagállam esetében a csatlakozási lehetőségeket vitatja meg a védelmi együttműködés. Afganisztán esetében pedig azt remélik, hogy 2024-ig meghosszabbítják a biztonsági erők támogatását.

A NATO harcoló alakulatokkal már nincs jelen az országban, de a hadsereg és a rendőrség kiképzésében részt vesznek. A tagállamok külön-külön azonban még állomásoztatnak katonákat Afganisztánban, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok pedig tovább növeli egységei létszámát.

Válságértekezlet

A NATO tagállamok vezetői válságtanácskozást tartanak, miután Trump kilépéssel fenyegette meg a védelmi szövetséget. A NATO egyik illetékese szerint Trump januárig akarja a tagállamok terveit látni a célszámok elérésére. Donald Trump ugyanakkor azt is hozzátette, hogy mélyen hisz a NATO erős szövetségében.

„Azt mondtam többeknek is, hogy nagyon nem fognak örülni, ha nem emelik meg jelentősen a hozzájárulásukat. Mert az Egyesült Államok sokáig hatalmas összeget fizetett, a NATO költségeinek csaknem 90 százalékát, most pedig ezek az országok elkezdték megemelni a hozzájárulásukat. Tegnap nagyon nem tetszett, az, ami történik, de most, hogy már jelentős emelésre tettek ígéretet, ez már sokkal boldogabbá tesz” – mondta az amerikai elnök.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!