2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Két bennrekedt fiút már sikerült kimenteni a barlangból

Hír TV

2018. július 8., vasárnap 14:11, frissítve: vasárnap 16:19

Két fiút már sikerült kimenteniük a búvároknak a thaiföldi barlangból. A mentőakcióban 13 profi búvár vesz részt, de azt egyelőre nem tudni, mennyi ideig tart majd az akció. Az ifi focicsapat és edzőjük 2 hete rekedtek a barlangba.

„A mentőakció parancsnokának utasítását tolmácsolom. Azonnal hagyják el a helyszínt. Ez mindenkire vonatkozik. Aki nem hajlandó elmenni, az ellen eljárás indul” – így kezdődött a vasárnap két héttel azután, hogy a gyerekekből álló focicsapat a Tham Luang barlangban rekedt Thaiföldön, nem messze a mianmari határtól. A környék megtisztítása a mentőakció megindítását jelzi.

A bejelentés után több száz újságíró, operatőr és technikai személyzet kezdte meg a bontást és a technikai felszerelés elszállítását.

„Sikerült a legtöbb vizet onnan kiszivattyúznunk, ahol a számításaink szerint a földalatti víz az utánpótlását kapja, reményeink szerint ez drámai csökkenést okoz majd a benti vízszintnél” – mondta egy helyi egyetem környezetmérnöke.

Később már maga az akció vezetője is sajtótájékoztatót tartott. „Ez a D-nap, mindenre felkészültünk. Helyi idő szerint délelőtt 10 órakor egy 13 profi barlangi búvárból álló csapat hatolt be a barlangba, hogy megkezdje a 13 gyermek és az edzőjük kimentését. A csapat tagjai közül öten a haditengerészet tagjai. A gyerekek tudnak az akció megkezdéséről és felkészültek, ahogy a rokonaikat is értesítettük” – mondta a parancsnok.

Közben egy kisebb szertartás is lezajlott. Buddhista szerzetesek a barlang szájának megnyílásáért imádkoztak. Az imára pedig nagy szükség lehet, mert a környék hegyormai körül már gyülekeznek a sötét viharfelhők, a monszun előjelei.

Pszichológusok is foglalkoznak a gyerekekkel

A kórházi kezelés mellett pszichológusok is foglalkoznak majd kiszabadításuk után a barlangban rekedt thai gyerekekkel – a Hír TV-nek nyilatkozó barlangi mentő szerint. Kovács Márton azt mondta: a mentőakció nagyon kockázatos, mert vízzel telt járatokban kell kiúszniuk, ami rendkívül megterhelő.

„Pszichésen is és fizikailag is nagyon megterhelő helyzetben vannak, bár az elmúlt napokban egészségügyi ellátást kaptak, fizikai felkészítésük történt, és nem utolsó sorban napok óta búvárok tanfolyamon képezik őket arra, hogy hogyan tudnak majd együttműködni a mentőbúvárokkal a megmentésükben” – mondta a szakember.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!