2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Az alacsony oxigénszint jelenti a legnagyobb gondot a thai barlangban

Hír TV

2018. július 7., szombat 11:40, frissítve: szombat 11:46

Még mindig nem tudják, hogyan hozhatnák ki a thaiföldi barlangban rekedt gyerekeket. Az ötletelésbe már Elon Musk milliárdos feltaláló is bekapcsolódott. Közben a gyerekek levelekben üzentek a szüleiknek, egészségi állapotuk egyelőre kielégítő. Az alacsony oxigénszint viszont lassan életveszélyes állapotokat teremt a barlangban.

A thai haditengerészet búvárai készülődtek a barlang előtt, ahová már két hete bent rekedtek egy ifi focicsapat tagjai. Leveleiket most juttatták ki először a mentőcsapatok a szüleikhez.

A legtöbben arról írtak a szüleiknek, hogy mit szeretnének enni, mikor végre kiszabadulnak. Ez az időpont azonban tovább tolódik. „Ma biztos nem. A gyerekek nincsenek felkészülve a merülésre és az idő sem alkalmas. Arra várunk, hogy a legkisebb kockázat mellett indíthassuk el az akciót, de az eső miatt már nem várhatunk sokáig. A legnagyobb félelmem az oxigén, ami folyamatosan fogy a barlangban, ezért viszünk be nekik rendszeresen oxigénpalackokat. Fúrásokat is kezdtünk a hegytetőről, a legmélyebb lyuk már 400 méteres, de még ez sem ér le a gyerekekig. - mondta a mentőakció parancsnoka” – így Narongszak Oszottanakorn mentési parancsnok.

Ezt megerősítette egy finn önkéntes búvár is, aki már járt bent a barlangban. „Az időjárási viszonyok folyamatosan változnak és hamarosan itt a monszun. Vagy ki kell mentenünk a gyerekeket gyorsan, vagy meg kell találnunk a módját, hogy biztonságos körülményeket teremthessünk odabent. Itt minden sokáig tart, amikor oxigénpalackot viszünk be nekik, akkor is több mint négy órán át tart egyetlen merülés és nagyon veszélyes körülmények között” - mondta az önkéntes. 

A helyszínen tartózkodó szakértők szerint a barlang oxigén szintje már 15 százalékra csökkent, ami oxigénhiányos állapothoz vezethet a gyerekeknél.

Közben Elon Musk feltaláló milliárdos Twitter üzenetben javasolta, hogy egy egy méter átmérőjű nejlon csövet húzzanak a barlangon keresztül levegővel felfújva, ami olyan lenne, mint egy ugrálóvár. Ezen keresztül szárazon kijuthatnának a gyerekek.

A thai hatóságok és a helyi önkéntesek egyelőre nem döntöttek a végleges megoldásról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!