2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kenyérért és tejért törtek be

2015. augusztus 1., szombat 13:01, frissítve: vasárnap 07:55

Fosztogató tömegbe lőttek a rendőrök Venezuelában. Az emberek kenyérért és tejért törtek be a boltba. Az üzletekben hetek óta áruhiány van. A latin-amerikai ország baloldali elnöke szerint a lövöldözés előre eltervezett akció volt.

Venezuelaiak törtek be a szupermarket raktárába Guayana városában: alapvető élelmiszerért: tejért, lisztért, rohanták meg az épületet. A feldühödött tömeget a rendőrök próbálták megállítani: az összecsapás során lelőtték a bolt egyik alkalmazottját is. A bolti rohamot amatőr felvételen örökítették meg. A tömeget a nemzeti gárda és a rendőrség tagjai fékezték meg, majd a környék összes boltját be kellett zárni.



A latin-amerikai ország baloldali elnöke szerint előre eltervezett akció volt, amelynek egyetlen célja az volt, hogy erőszakot szítsanak. „Ma sajnálatos esemény történt Bolivar államban, San Felixben. A kormányzó és a nyomozószervek arról tájékoztattak, hogy tervezett akció volt. 60 személyt vettek őrizetbe, szándékosan öltek meg egy fiú dolgozót. Más államokban is figyelemmel kísértük az ilyen tervezett eseményeket. De több ezer honfitársunkkal közösen meg tudtuk akadályozni őket abban, hogy erőszakot szítsanak az országban” – mondta Nicolás Maduro, venezuelai elnök.

Előző nap katonák szállták meg az ország legnagyobb élelmiszer-ipari cégének raktárát Caracasban, a kormány ugyanis azzal vádolta meg a vállalatot, hogy szándékosan tartja vissza a termékeket az üzletekből, ezzel pedig áruhiányt okoz. A cég azonban tagadja a vádakat.

Gazdasági elemzők ugyanakkor a kormány elhibázott, kőolajra épülő gazdaságpolitikáját tartják felelősnek a kialakult helyzetért. Venezuela a világ egyik legnagyobb ismert olajkészletével rendelkezik, az utóbbi időszakban viszont jelentősen visszaesett az energiahordozó ára, és az infláció is 60 százalékos.

A súlyos áruhiány hónapok óta tart, nem lehet kapni a legalapvetőbb termékeket, így például a vécépapírt, a lisztet, vagy étolajat sem. Az egyik legnagyobb vállalat a héten két sörgyárát is bezárt, mert valuta híján nem tudnak elég árpát importálni az italgyártáshoz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!