2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Jóváhagyta a parlament: korrupcióellenes népszavazást tarthatnak

2017. február 13., hétfő 20:52

Egyhangúlag elfogadta a román parlament Klaus Johannis államfő kezdeményezését a korrupcióellenes népszavazásról. Az államfő azt követően jelentette be kezdeményezését, hogy demonstrációk kezdődtek a kormány korrupciót könnyítő rendelete ellen. Bár a rendeletet azóta visszavonták, a tüntetések folytatódnak.

Ellenállás feliratú táblát tartottak a berlini filmfesztivál, a Berlinale vörös szőnyegén román filmesek. Az akcióval a bukaresti tüntetőknek akartak üzenni, akik vasárnap este már tizenharmadik napja követelték az utcán a kormány lemondását.

„Ezzel a demonstrációval a hazai tüntetőket támogatjuk, ahol óriási megmozdulások voltak. Nem hagyjuk magunkat, harcolni fogunk a demokráciánkért és a korrupt kormány ellen” – mondta Oana Giurgiu román producer.

Vasárnap este a korábbinál kisebb, mintegy ötvenezres tömeg vonult a kormány irodaépülete elé, pedig a kabinet már múlt héten visszavonta a rendeletét, amely enyhített volna a korrupció elleni szigoron. A tiltakozások miatt az igazságügyi miniszter is lemondott.

A demonstrálók ellenállásra szólítottak fel, tolvajnak nevezték a kormányt, és spontán nyelvleckét adtak a külföldi újságíróknak.

„Hoti, tudod mit jelent az, hogy hoti? Tolvajok. Tolvajok. Ezt kiabálják” – mondta az egyik tüntető, Ioana.

A román államfő, Klaus Johannis népszavazást tartana a korrupcióellenes reformokról. Az elnöki tervet már a parlament is jóváhagyta.

„A román parlament támogatja az elnök kezdeményezését egy országos referendum megtartásáról a korrupció elleni küzdelem témakörében” – jelentette ki Serban Nicolae, a román parlament igazságügyi bizottságának elnöke.

Egyelőre nem tudni, hogy mikorra tűzik ki a referendumot, ahogy azt sem, hogy pontosan milyen kérdést tesznek majd fel a román választóknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!