2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Ismét tízezrek tüntettek a romániai utcákon

2017. február 13., hétfő 07:41, frissítve: hétfő 10:03

Több tízezren tüntettek Bukarestben a balliberális kormány és a korrupció ellen. A tiltakozók nem elégedtek meg a korrupciót könnyítő rendelet visszavonásával és a kabinet lemondását követelték. Eközben kisebb számban, de a kormány mellett is demonstráltak a román fővárosban.

Gigantikus kék-sárga-piros zászlót formáltak meg a demonstrálók Bukarestben: a román fővárosban vasárnap este is folytatódtak a tüntetések a balliberális kormány és a korrupció ellen. Bár a résztvevők száma jelentősen csökkent a múlt hétvégéhez képest, még így is ötvenezren gyűltek össze a kormányzati épületek előtt.

A demonstrálók ellenállásra szólítottak fel, tolvajnak nevezték a kormányt és spontán nyelvleckét adtak a külföldi újságíróknak.

„Hoți, tudod mit jelent az, hogy hoți? Tolvajok. Tolvajok. Ezt kiabálják” – mondta az egyik tüntető, Ioana.

A tiltakozások annak ellenére is folytatódnak, hogy múlt héten a kormány visszavonta a rendeletét, az igazságügyi miniszter pedig lemondott. Kritikusai szerint a rendelet enyhített volna a korrupció elleni szigoron, és mentőövet dobott volna a kormánypárt korrupt politikusainak. A kabinet ezt vitatta. A rendelet visszavonását még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A tiltakozók azonban nem elégszenek meg ennyivel és az egész kormány lemondását követelik. Azt mondják, békés forradalmat akarnak.

„Amikor a románok elérnek egy határt, valami olyasmi történhet, mint ami 1989-ben történt, de most erőszak nélkül” – figyelmeztetett egy másik tüntető, Michail.

Bár jóval kisebb számban, de a kabinet mellett is demonstráltak a fővárosban.

„A kormány ellen tüntetők többsége valószínűleg birka. Nem olvastak utána a dolgoknak, és nem nézték a televíziós vitát azokról a dolgokról, amikről beszélünk” – reagált egy kormánypárti tüntető, Dorin.

A kormányt alig egy hónapja iktatták be, miután a baloldal decemberben fölényesen megnyerte a parlamenti választásokat. Akkor az urnákhoz járulók 45 százaléka szavazott a szociáldemokratákra – igaz, a részvételi arány még a 40 százalékot sem érte el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!