2018. szeptember 19.,
szerda, Vilhelmina napja

Időt nyert Merkel

Hír TV

2018. június 18., hétfő 15:22, frissítve: hétfő 21:50

Haladékot kapott Angela Merkel, koalíciós partnerétől, a CSU-tól. A kancellárnak csak július elsején kell döntenie belügyminiszterének bevándorlási tervéről. Horst Seehofer pártja, a CSU egyoldalúan végrehajtotta volna azt a vitatott pontot, amely szerint a német hatóságok visszafordíthatnák a német határról a más uniós országban regisztrált menekülteket.

Megoldani nem tudta, így egyelőre elnapolta a koalíciós válságot Angela Merkel és Horst Seehofer. A két politikus között a már régóta húzódó menekültpolitikai vita éleződött ki. Seehofer, Németország új belügyminisztere és Merkel testvérpártjának bajor vezetője múlt kedden mutatta volna be az úgynevezett „mestertervét”, anélkül, hogy annak minden pontját egyeztette volna kancellárral. Merkel különösen azzal nem értett egyet, hogy visszafordítsák a határról azokat a menekülteket, akiknek vagy nincs beutazási engedélyük, vagy már regisztráltak egy másik uniós tagállamban. A német kancellár szerint egy ilyen döntést nem lehet meghozni az érintett országok vezetőinek beleegyezése nélkül.

 

„Beszéltem az együttműködésről Horst Seehoferrel, és úgy gondolom, hogy nem árt, ha a kancellár képes szót érteni a belügyminiszterrel. Az ország biztonsága eléggé összetett feladat, és ennek az előfeltételei adottak” – érvelt a kancellár.

Angela Merkel ragaszkodott ahhoz, hogy a menekültügyi változásokról ne egyedül Németország döntsön, hanem az unió reformtervvel álljon elő a június 28-i csúcstalálkozón. Ugyanakkor leszögezte, hogy a 2015-ös menekültválságot nem szeretné újra megélni. „A CDU-nak és a CSU-nak közösen kell javaslatokat kidolgozni és visszaszorítani a menekültek számát, hogy a 2015-ös helyzet ne ismétlődjön meg” – tette hozzá a kancellár.

Angela Merkel július 1-ig kapott haladékot a CSU-tól, a belügyminiszter pedig már most belengette, hogy ha nincs közös uniós javaslat, akkor Németország visszaküldi a máshol regisztrált menekülteket. „Nagyon örülünk, ha közös európai, vagy kétoldalú javaslat alapján tudjuk visszafordítani az embereket a határról. Ehhez sok szerencsét kívánunk a kancellárnak, de ragaszkodunk a tervünkhöz, és ha mégse sikerül a elfogadtatni a javaslatot, akkor életbe léptetjük a tervet és visszafordítjuk az embereket” – közölte a belügyminiszter.

Ekkor azonban akár Angela Merkel is közbeléphet. A német alaptörvény 65. paragrafusa ugyanis kimondja, hogy egy miniszter csakis a kancellár által előirányzott értékrendszeren és politikai mozgástéren belül hozhat szuverén döntéseket. Vagyis, ha Seehofer ellentmond Merkelnek, a kancellár a német köztársaság elnökéhez fordulhat, hogy menessze a belügyminisztert a pozíciójából arra hivatkozva, hogy túllépte a hatáskörét. Maga Merkel is utalt erre a lépésre a sajtótájékoztató alatt, ami akár fenyegetésként is értelmezhető a kancellár részéről.

Közben a német nagykoalíció másik fele, a szociáldemokrata párt is szót kért. Andrea Nahles frakcióvezető egy közös koalíciós ülést sürget. Véleménye szerint egy ilyen kérdés megoldásából hiba lenne kihagyni őket.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a németek túlnyomó többséges csak kampányfogásnak tartja Horst Seehofer mestertervét. Szerintük a bajor keresztényszociális unió csak az őszi tartományi választások miatt tartja napirenden a menekültkérdést. A megkérdezett többsége, 66 százaléka, inkább egy európai megoldást támogatna, és Merkel oldalán áll.

A Hír Televíziót Berlinből Diseri Dóra tudósította.