2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Holland nem az ukrán társulásra

,

2016. április 7., csütörtök 12:31, frissítve: csütörtök 12:38

Elutasították a hollandok az EU és Ukrajna közötti társulási szerződés jóváhagyását – a megállapodásra a szavazók 61 százaléka mondott nemet. A miniszterelnök korábban azt mondta, hogyha a nem szavazatok győznek, akkor felülvizsgálják az egyezmény ratifikálásáról szóló döntést. A társulási szerződést nem bontják fel, de a kormány mentességet kérhet a megállapodás alól.

A népszavazás érvényes volt, mivel több mint 30 százalék vett rajta részt, a voksolók 61 százaléka foglalt állást az egyezmény ratifikálása ellen. Bár a referendum nem kötelező érvényű, az egyértelmű elutasítás láttán a kabinet újragondolhatja a szerződés ratifikálásáról szóló döntését.

„Úgy tűnik, hogy az emberek többsége a szerződés ellen voksolt, ez fontos politikai tény, azt jelenti, hogy a ratifikáció nem folytatódhat úgy, ahogy vártuk. Meg kell beszélnünk a kérdést a kormányban és a parlamentben, egyeztetnünk kell európai partnereinkkel és Ukrajnával is, hogy lássuk, mik lehetnek ennek a döntésnek a következményei” – mondta Bert Koenders külügyminiszter.

A népszavazás végeredménye az euroszkeptikus pártok erősödését is jelzi. A radikális jobboldali Szabadságpárt vezetője szerint a hollandok most az európai elitre is nemet mondtak, ez pedig az EU végének kezdete. „Szerintem sok hollandnak már elege van az Európai Unióból és az Ukrajnával kötött szerződésből. Tény, hogy ez a szerződés nem szolgálja a holland emberek érdekét. Ez üzenet Brüsszelnek és az európai elitnek, hogy elég volt, és az elmúlt hónapokban kezdődött hazafias tavaszon visszaszerezzük a nemzeti szuverenitásunk egy részét. Remélem, hogy Nagy-Britanniában és máshol Európában is követnek majd minket” – fogalmazott Geert Wilders, a párt vezetője.

Ukrajna csalódottan vette tudomásul az eredményt. Ezzel együtt Petro Porosenko államfő úgy véli, hogy ez nem akadályozhatja az ország uniós integrációját. „Figyelembe kell venni, hogy ez csak tanácsadó jellegű népszavazás, és még várunk a holland kormány és parlament döntésére. Mi minden körülmények között folytatni fogjuk a társulási, ezen belül a mély és átfogó szabad kereskedelmi egyezmény végrehajtását, az ukránok pedig tovább fognak közeledni az Európai Unióhoz” – nyilatkozta az ukrán elnök.

Az EU és Ukrajna közötti szabad kereskedelmi megállapodás ideiglenesen már januárban életbe lépett. A szerződést ezután sem bontják fel, de a holland kormány mentességet kérhet a megállapodás alól. Az egyezményt Viktor Janukovics akkori ukrán elnök 2013-ban nem volt hajlandó aláírni, aminek szerepe volt a Majdan téri forradalom kitörésében, majd Janukovics bukásában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!