2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gülen kiadatásának elutasítását kéri

2016. július 20., szerda 10:42, frissítve: szerda 12:17

Kiadásának elutasítását kérte az Egyesült Államoktól Fethullah Gülen török hitszónok. Az Amerikában élő férfi attól fél, hogy Törökország visszaélne a kiadási folyamattal, és politikai leszámolás áldozatává válna. A török kormány már hivatalosan is kérte az Egyesült Államoktól a hitszónok letartóztatását és kiadását, mivel szerintük Gülen áll a múlt pénteki törökországi puccskísérlet mögött.

Törökország azt állítja, hogy elegendő bizonyítékkal rendelkezik ahhoz, hogy az Egyesült Államok kiadja Fethullah Gülen hitszónokot, aki száműzetésben él Pennsylvaniában. „Vannak a bizonyítékok. Nincs szükség bizonyítani a puccskísérletet, az olyan világos, mint amilyen világos az, hogy a nap süt” – jelentette ki a török igazságügyi miniszter, Bekir Bozdag.

A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Barack Obama beszélt török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal, és felkínálta neki az Egyesült Államok segítségét a puccskísérlet körülményeinek felderítésében. Az amerikai vezetés ugyanakkor továbbra is bizonyítékokat vár arra, hogy a puccskísérlet a hitszónok műve. „Ami Gülen úr státusát illeti, létezik egy folyamat, amelyet a kiadatási egyezmény tartalmaz, ezt követni kell. Ezt a döntést – Gülen úr státusával és kiadásával kapcsolatban – nem az Egyesült Államok elnöke hozza meg. Ez jogi döntés, amely a jogi folyamattal összhangban születik meg, ezt az Egyesült Államok és Törökország közötti hosszú távú megállapodás írja körül” – közölte Josh Earnest szóvivő.

Az ankarai vezetés szerint a hitszónok terrorista szervezetet vezet, amelynek a gyökereit is ki kell irtani.

Recep Tayyip Erdogan nemcsak a hitszónok kiadatását sürgeti, hanem visszaállítaná a halálos ítéletet is. Az elnök jelezte, hogy a kérdést a parlament elé terjesztik, mert az általa gonosztevőnek nevezett puccsisták bombatámadásokat is végrehajtottak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!