2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Finomodott a hangnem a halálbüntetésügyben

2016. július 18., hétfő 17:28, frissítve: hétfő 17:37

Tovább folynak a tisztogatások Törökországban a múlt heti puccskísérlet után. Eddig csaknem nyolcezer rendőrt bocsátottak el, valamint hatezer katonát és bírót vettek őrizetbe, köztük több mint száz tábornokot. A török kormányfő szerint a halálbüntetés újbóli bevezetését alaposan meg kell vitatni, és inkább a jelenlegi jogi kereteken belül kellene felelősségre vonni a puccsistákat.

Egy most nyilvánosságra került felvétel tanulsága szerint akciófilmbe illő tűzpárbajt vívtak egymással a helikopterrel érkező puccsisták a török hírszerzés bejáratánál az épület védőivel. A hírszerzés mellett számos rendőrségi épületet is megrohamoztak a felkelők: az ankarai rendőrőrs például teljesen kiégett. A környék még ma is tele van tankokkal és felborult, összeroncsolódott, kiégett autókkal.

A török kormány eközben folytatja a leszámolást az államcsínykísérletben részt vevőkkel: eddig több ezer katonát és bírót vettek őrizetbe, valamint csaknem nyolcezer rendőrt bocsátottak el. A fegyveres erők vezérkara átvilágítja az ellenőrzése alatt álló összes szervet, a főügyészek pedig már elkezdték a puccskísérlet állítólagos vezérének, a légierő egyik parancsnokának kihallgatását.

Az továbbra is kérdéses, mi lesz a letartóztatott puccsisták sorsa. Recep Tayyip Erdogan vasárnap azt mondta: nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a tömeg a halálbüntetés újbóli bevezetését követeli. Hétfőn Binali Yildirim török miniszterelnök viszont már óvatosabban fogalmazott: szerinte nem szabad elsietni a döntést, és inkább a jelenlegi jogi kereteken belül kell felelősségre vonni a felelősöket.

„Mi az emberekért politizálunk, amit kérnek tőlünk, az számunkra parancs. De nem helyes, ha elhamarkodottan hozunk döntést. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül az emberek akaratát sem. A halálbüntetés kérdését alaposan megfontoljuk és megvitatjuk a parlamentben. Annak visszaállítása csak az alkotmány megváltoztatásával lehetséges. Az emberek akaratának megfelelően fogunk dönteni” – hangsúlyozta.

Törökországban 2004-ben törölték el a halálbüntetést – ez volt ugyanis az egyik feltétele annak, hogy megkezdhessék az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Az országban 1984 óta nem hajtottak végre halálbüntetést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!