2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Feloszlatták a katalán kormányt, előre hozott választás jön

Hír TV

2017. október 28., szombat 10:39, frissítve: vasárnap 12:47

A spanyol kormány megfosztotta Katalóniát az autonómiától, feloszlatta a helyi kormányt és törvényhozást, és előre hozott regionális választást írt ki december 21-ére. Erről azt követően döntött Madrid, hogy a regionális parlament pénteken egyoldalúan kikiáltotta a független Katalán Köztársaságot. Az európai uniós államok nem fogadták el az új köztársaság létrejöttét, kiálltak Spanyolország területi integritása mellett.

Péntek este határtalan ünneplés kezdődött Barcelonában, miután a regionális parlament egyoldalúan kikiáltotta a független Katalán Köztársaságot. Sokan úgy érezték, hogy a spanyol fenyegetés ellenére a hosszú, többéves politikai és jogi küzdelem elérte a célt.

„A katalán vezetés minden jogszabályt megszegett, a népszavazástól a függetlenség kikiáltásáig. Ideje, hogy valaki helyre tegye őket. Nem aggódom, Spanyolország egységes marad” - hangzik egy madridi lakos véleménye.

A független Katalónia kikiáltására válaszul a spanyol vezetés feloszlatta a katalán kormányt, illetve a helyi parlamentet, és december 21-ére előrehozott választást írt ki az autonóm tartományban.

Katalóniában az átmeneti irányítást a spanyol kormány és annak szakértői veszik át. A decemberi rendkívüli választás után megalakuló katalán kormány visszakapja az önrendelkezési jogokat. Addig a spanyol miniszterelnök-helyettes tölti be a katalán elnöki tisztséget.

SORAYA SAENZ DE SANTAMARIA, spanyol miniszterelnök-helyettes 6075/2

„A katalán elnöknek nincs jogköre semmiféle döntést hozni, sem a kormányzattal, sem a függetlenséggel kapcsolatban, hiszen már nem tölt be semmiféle hivatalt. Értelemszerűen már a fizetését sem kapja” - mondta Soraya Saenz De Santamaria, Katalónia új ura.

Katalóniában a felmérések szerint a lakosság 41 százaléka támogatja az elszakadást, 49 százalékuk határozottan elutasítja a függetlenséget. A megkérdezettek tíz százaléka nem tudta eldönteni, hogy melyik oldalra álljon.

„Be kell hogy valljam, nekem már elegem van. Mindenki ugyanazt ismételgeti, csak egyre hangosabban, egyre dühösebben. Erre semmi szükség” - mondta egy barcelonai lakos.

A legutóbbi választás eredménye alapján decemberben újra a függetlenségpárti erők győzhetnek, de csak minimális különbséggel. Az elszakadáshoz szükséges kétharmados parlamenti többségük nem lesz meg. Abban reménykedhetnek, hogy a bizonytalanok szembefordultak Madriddal, miután a spanyol vezetés rendőri erővel próbálta ellehetetleníteni október elején a függetlenségi népszavazást. A katalán elnök szombati tévébeszédében békés, demokratikus ellenállásra kérte a katalánokat.

„Kedves honfitársaim, a tegnapi történelmi nap volt, a katalán parlament végrehajtotta, amit a szavazók kértek tőle. Aztán a spanyol kormány úgy döntött, hogy mégincs jogunk a demokráciához és feloszlatta a katalán parlamentet. A katalán kormány célja, hogy ne adjuk fel, amit eddig elértünk és álljunk ellen a madridi elnyomásnak” - mondta a leváltott elnök a tévében.

A politikai válsággal együtt jár a befektetők elbizonytalanodása: becslések szerint az elmúlt hónapokban kivont tőke eléri a katalán GDP 3-4 százalékát. Legutóbb a Volkswagen fenyegetőzött azzal, hogy elköltözteti a Seat 15 ezer főt foglalkoztató gyárát Barcelona mellől, ha Katalónia valóban függetlenné válik.

Spanyol belügy

A katalán függetlenség kikiáltása Spanyolország belügye – reagált a spanyolországi eseményekre a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az állami hírügynökségnek elmondta: bízik abban, hogy sikerül a helyzetet minél előbb a spanyol alkotmányos előírásoknak megfelelően rendezni. A spanyol válságról egyébként ma reggel telefonon egyeztetett a lengyel külügyminiszterrel.

Elfojtott felkelés

A spanyol jogállamiság tesztje a katalán válság – így értékelik az európai lapok a függetlenség kikiáltása óta bekövetkezett politikai és jogi helyzetet.

Az állam elfojtja a felkelést írással a címlapján jelent meg szombat reggel a spanyol El País. A lap felidézi, hogy bár az alkotmány 155. cikkelye alapján Madrid átvette a közvetlen irányítást az autonóm régió felett, ez nem jelenti az önrendelkezés felfüggesztését, ugyanis az előre hozott regionális választás után létrejövő helyi kormányzattal helyreáll majd a korábbi autonómiaállapot. Kérdés az, hogy a választáson részt vesznek-e a függetlenségpártiak, és ha nem, mennyire lesz legitim a voksolás.

A spanyol kormány álláspontja szerint a katalán autonómia ideiglenes felfüggesztése visszatérés a törvényességhez, amelyet az egyoldalú katalán függetlenségi nyilatkozat felrúgott – írja az El Mundo. A lap értékelése szerint az előre hozott választás a legjobb módja annak, hogy a politikai válság megoldódjon. Az alkotmány 155. cikkelye, amelyet még soha nem aktiváltak, ekképp csupán ötvenöt napig lesz érvényben, a katalán önrendelkezés ezután helyreáll. Madrid azért döntött így, mert nem akarja növelni a feszültséget, ezek az „arányos és feltétlenül szükséges” intézkedések – írja a lap.

Teljes alkotmányos válság – ezzel jellemezte a katalán helyzetet a Politico. Az uniós szakportál szerint a négy évtizedes spanyol demokrácia eddigi legnagyobb próbája előtt áll. Nagy kérdés, hogy a leváltott katalán vezetés békésen, önként távozik-e posztjáról, vagy ellenáll. A másik vitatott döntés a decemberre kiírt választás, amelyet sokan túl korainak tartanak. Ha a függetlenségpártiak részt vesznek, akkor ezzel elismerik a madridi intézkedések legitimitását, ha nem, akkor pedig kizárják magukat négy évre a politikai döntéshozatalból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!