2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Katalónia kinyilvánította függetlenségét

Hír TV

2017. október 27., péntek 15:36, frissítve: péntek 22:06

Meneszti a katalán kormányt, feloszlatja a regionális parlamentet és decemberre előre hozott választást ír ki a régióban a spanyol miniszterelnök válaszul arra, hogy a katalán parlament kikiáltotta Katalónia függetlenségét. Mariano Rajoy erről az után beszélt, hogy megkapta a felhatalmazást a madridi szenátustól a régió vezetésének leváltására.

Elszakadáspárti tömeg ünnepelt Barcelonában, Katalónia fővárosában, miután a regionális parlamentben megszavazta a függetlenség kikiáltását a szeparatista többség.

„Ez a parlament, amely képviseli a szuverén katalán népet, történelmi lépés előtt áll. Ennek a lépésnek az önrendelkezésről szóló október elsejei referendum ad legitimitást, amelyen a szavazók többsége támogatta Katalónia független köztársasággá válását” – jelentette ki Carles Riera, a szeparatista CUP párt szóvivője.

A felmérések szerint a régió lakosságának szűk többsége nem akar elszakadni, és a referendumon is a szavazásra jogosultak kevesebb mint fele vett részt. Az unionista katalán ellenzék egységesen utasította el a függetlenség parlamenti kikiáltását.

„A mai nap az államcsíny napja az 1978-as alkotmánnyal kikiáltott demokráciánk ellen” – fogalmazott Carlos Carrizosa, az ellenzéki Ciudadanos párt szóvivője. 

A Hír TV-nek egy 17 éve Katalóniában élő helybeli számolt be a szavazás utáni hangulatról „Sokan félnek, de sokan örülnek is. Vegyesek az érzelmek. Nem lehet tudni, hogy ez meddig fog tartani, ezzel mindenki tisztában van. Minden attól függ, hogy a nemzetközi közösség hogyan reagál” – fogalmazott Giovanni Lombana.

A spanyol parlament közben a demokratikus Spanyolország történetében először felhatalmazta a kormányfőt az alkotmány 155-ös cikkelyének életbe léptetésére. Ez alapján Madridnak joga van meneszteni a katalán kormányt és átvenni az irányítást a régió felett.

„Komoly ország vagyunk, egy nagyszerű nemzet, amely nem tolerálja, hogy néhány ember semmissé akarja tenni az alkotmányt” – kommentálta a katalán döntést Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.

 

Az Európai Tanács elnöke már bejelentette, hogy Brüsszel továbbra is kizárólag Madriddal hajlandó tárgyalni, és az amerikai külügyminisztérium is Spanyolország részének tekinti a régiót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!