2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ezrek próbálkoznak továbbra is az életveszélyes úttal

2016. április 3., vasárnap 13:04

Megakadályozta a török parti őrség, hogy több mint 60 migráns Görögországba jusson. A hétfőn életbelépő uniós–török megállapodás részeként az illegális bevándorlókat visszaküldik Görögországból Törökországba.

A görög parti őrség mentette azokat a migránsokat, akik Európába akartak eljutni. Egy nappal az EU–török megállapodás életbelépése előtt ugyanis a török parti őrség megakadályozott 63 palesztin és szíriai menekültet abban, hogy egy közeli görög szigetre keljenek át. A szombaton megállított csoport tagjai az Égei-tenger partján fekvő török Dikiliből akartak átkelni a közeli görög Leszbosz szigetére.

Közben Törökországban elkezdték építeni a visszafogadó központokat is. Törökország a múlt hónapban beleegyezett abba, hogy visszafogadja a március 20. után érvényes úti okmányok nélkül Görögországba érkezett migránsokat pénzügyi segélyért, a török állampolgárok európai uniós vízumkötelezettségének eltörléséért és az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsításáért cserébe.

Menekültek ezrei próbálkoznak továbbra is az életveszélyes tengeri átkeléssel, jóllehet az áradat az utóbbi időben jelentősen mérséklődött. Mindazonáltal az elmúlt héten, a rossz időjárás ellenére több mint 1900 ember érte el a görög partokat, és március 20. óta 5622 menekült regisztrált Görögországban.

A visszatoloncolt menekültek egy része Dikilin keresztül fog áthaladni, a városban nem jelöltek ki területet erre a célra, egy sportcsarnokban fogják fogadni őket. A kisváros több száz lakója tüntetést rendezett egy esetleges menekülttábor létesítése ellen. Többek szerint a menekülteket a Szíriához közeli nagy táborokban kellene elhelyezni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!