2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ez vár a mozis ámokfutóra

2015. augusztus 8., szombat 13:03, frissítve: szombat 13:07

Élete végéig börtönben marad a coloradói mozis ámokfutó, aki Jokernek maszkírozva lőtt agyon 12 embert három évvel ezelőtt, a legutóbbi Batman-film bemutatóján. James Holmesra halálbüntetést is kiszabhattak volna, az esküdtek azonban nem tudtak megegyezni erről.

James Holmes Jokernek maszkírozva osont be a legújabb Batman-film éjféli premierjére három lőfegyverrel, majd lövöldözni kezdett a nézőtéren. 12 embert ölt meg, köztük egy hatéves kisgyermeket, 70 embert pedig megsebesített, többeket olyan súlyosan, hogy egész életükre tolószékbe kényszerültek. Mint később kiderült, az ámokfutó mind a 400 jelenlévőt meg akarta gyilkolni, ebben csak az egyik fegyver meghibásodása akadályozta meg.

Az ügyben csaknem három év elteltével hirdettek ítéletet. Az ügyészség hiába kért halálbüntetést a férfira, az esküdtszék egyes tagjai elmebetegségére hivatkozva megkegyelmeztek a gyilkosnak – így automatikusan az életfogytiglani börtönbüntetés lépett életbe, a feltételes szabadlábra helyezés esélye nélkül. „Sajnos legalább egy esküdt nem a halálbüntetésre szavazott, és ezzel nagyon rossz színben tünteti fel Coloradót. Ez így nem igazságszolgáltatás. Ő él és lélegzik, a szeretteink pedig nincsenek már velünk, már több mint három éve, és annak a tátongó sebnek a helyére, amit lányunokánk elvesztése jelent, most annak a fájdalma lépett, hogy James Holmes él” – mondta Robert Sullivan, az egyik áldozat nagyapja.

Az ítélettel az ügyészség sem ért egyet, szerintük a kegyetlen, hidegvérrel elkövetett mészárlás miatt indokolt lett volna, hogy Colorado államban 1997 után ismét kivégzést hajtsanak végre. „Ki az, aki épelméjűként el tudja képzelni, hogy megöl több száz ember, aztán elindul, és megpróbálja meg is valósítani, főleg ilyen részletesen kitervelve? Már ez is felveti a mentális betegség kérdését, de ha mi erre úgy reagálunk, hogy aki ilyet tesz, nem kaphat halálbüntetést, akkor ezek szerint mi ezt tartjuk normálisnak a közösség szempontjából, ezt akarjuk? Ha valaki elkövet egy ilyen hatalmas, gonosz, förtelmes bűnt, akkor életfogytiglant adunk neki? Ennek semmi értelme” – fogalmazott George Brauchler kerületi ügyész.

A vádhatóság vezetője ugyanakkor hozzátette: bár nem tartja igazságosnak az esküdtszék döntését, tiszteletben tartja azt, és nem fellebbez ellene.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!