2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

ENSZ: A zsidó állam megsértette a nemzetközi jogot

Hír TV

2018. május 18., péntek 22:21, frissítve: péntek 22:39

Izrael megsértette a nemzetközi jogot, és túlzott erőt alkalmazott a palesztin tüntetőkkel szemben Gázában – erről fogadott el határozatot az ENSZ emberi jogi tanácsa Genfben. Izrael és Washington nemmel szavazott és elfogultsággal vádolta testületet. Közben az 1978-as Camp David-i békemegállapodás egyik atyja, Jimmy Carter volt amerikai elnök is rossz döntésnek nevezte, hogy utódja Donald Trump Jeruzsálembe költöztette az Egyesült Államok nagykövetségét.

Égő gumiabroncsokkal tiltakoztak a palesztin tüntetők a Gázai övezet és Izrael határán. A pénteki megmozdulás koránt sem volt akkora, mint a hét elején, de többen is megsérültek azok közül, akiket az izraeli katonák fékeztek meg.

A jeruzsálemi amerikai nagykövetség átadása ellen tüntető palesztinokkal szemben a zsidó állam éles lőszert vetett be. Az ENSZ jordán származású emberi jogi főbiztosa szerint aránytalan erőt alkalmaztak a demonstrálókkal szemben.

„Izraelnek, megszálló hatalomként, a nemzetközi törvények értelmében, kötelessége a gázai lakosságot megvédenie, és jólétét biztosítani. De ők egy mérgező nyomornegyed börtönébe zárva élnek” – mondta az ENSZ-képviselő Genfben, az Emberi Jogi Tanács rendkívüli ülésén.

Az izraeli genfi nagykövet szerint a zsidó állam próbálta minimálisra szorítani az áldozatok számát, amikor védte a határait. A történtekért a radikális palesztin Hamász harcosait tette felelőssé.

„Izrael és nem a Hamász próbálta minimálisra szorítani a palesztin áldozatok számát. Az izraeli parancsnokok és katonák a nemzetközi törvények szerint cselekedtek. Az izraeli hadsereg minden lehetséges óvintézkedést megtett, és figyelmeztette a lakosokat a várható veszélyre, ha zavargásban vesznek részt, de a Hamász élő pajzsként használta az embereket” – mondta.

Izrael és az Egyesült Államok ismételten Izrael-ellenes elfogultsággal vádolta meg a 47 tagú tanácsot, és nemmel szavazott arra a határozatra, amelyet a többség végül elfogadott. A dokumentum szerin a zsidó állam megsértette a nemzetközi jogot a tüntetőkkel szembeni túlzott erő alkalmazása miatt.

Erdogan: A náci módszereket is túlszárnyalva támadnak

Jeruzsálem kérdésével és a palesztin tüntetés vérbefojtásával foglalkozott az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete isztambuli rendkívüli ülésén. A török államfő szerint a zsidó állam még a koncentrációs táborokban alkalmazott náci módszereket is túlszárnyalva támadnak az ártatlan palesztinokra.

„Ha az Izrael által gyakorolt állami terrort nem állítjuk meg, a világ olyan hely lesz, ahol senki nem érzi biztonságban magát. Ezért itt az ideje, hogy az ENSZ, az Iszlám Együttműködés Szervezete, és más nemzetközi intézmény, országok, egyének álljanak ki az izraeli kegyetlenségekkel szemben” – hangoztatta Recep Tayyip Erdogan.

A muszlim országok decemberben a szervezet Kelet-Jeruzsálemet nyilvánította Palesztina fővárosává, erre kérte a nemzetközi közösséget is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!