2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elvágták az Iszlám Állam utánpótlási vonalát

2016. április 8., péntek 13:20, frissítve: péntek 16:11

Elvágták az Iszlám Állam utánpótlási vonalát a szír felkelők: a lázadók elfoglalták a legfőbb határátkelőt Törökország felé. A dzsihadisták ezen keresztül jutottak fegyverhez és erősítéshez. Közben folytatódik az ókori romváros, Palmüra aknamentesítése, orosz katonákkal és robotokkal.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold segélyszállítmányait rakodták be a szír légierő egyik repülőgépébe. Az élelmiszert, gyógyszert és üzemanyagot szállító gépet orosz vadászrepülők kísérik Deir ez-Zor városa fölé. A települést több mint egy évig ostromolta az Iszlám Állam – a városnak végül annyira elfogytak a tartalékai, hogy az ENSZ a múlt hónapban már arról számolt be, hogy a helyiek kénytelenek füvet enni. Deir ez-Zor teljes felszabadításához a közeli Palmüra mellől indítana hadműveletet a szír vezetés.

Előbb azonban teljesen aknamentesíteni kell a romvárosáról híres települést. Palmürában jelenleg is több mint 30 orosz katona dolgozik a rejtett robbanószerkezetek ártalmatlanításán, amelyben erre kifejlesztett robotok is segédkeznek. Az orosz hadsereg egyelőre nem tudja, mikor lesznek ismét látogathatók az ókori romok.

„Az emberek az egész világról ide akarnak jönni, hogy lássák ezeket a kulturális csodákat. Az aknamentesítéssel az emberek a lehető leghamarabb vissza tudnak térni a normális élethez, és gyönyörködhetnek több ezer év civilizációjában” – mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov.

Szíriában február vége óta részleges fegyverszünet van a harcoló felek között: a kormányerők, a felkelők és a kurdok elvben egymást nem, csak az Iszlám Államot támadják. A dzsihadisták az elmúlt két hétben csaknem 20 települést vesztettek el, és a szír lázadók csütörtökön elfoglalták az Iszlám Állam fő határátkelőjét is Törökország felé – a terrorsereg tagjai ezen keresztül kaptak fegyvereket és erősítést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!